DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatina ispratila Gorana Drakslera na Ultramaraton Balathon 2021.

Od 1. do 3. listopada u Republici Mađarskoj održat će se 15. ultramaraton Balathon 2021. na kojemu će pod pokroviteljstvom Grada Slatine i Radio Slatine nastupiti i naš Slatinčanin, ultramaratonac Goran Draksler, član Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“.

Tom prigodom danas poslijepodne su tročlani tim na put u Mađarsku ispratili predstavnici Grada Slatine, zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, zatim direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, te izaslanik predsjednika Udruge HVIDR-a Slatina Josip Habl.

Nazočne je pozdravio predsjednik Udruge „Glasnici istine“ Pavo Tutenov koji će na ovom sportskom poduhvatu pratiti Gorana Drakslera zajedno s magistrom fizioterapije Tinom Jeđud, vlasnicom Obrta za rehabilitaciju Osmijeh koja s Drakslerom surađuje već gotovo četiri godine i pomaže mu sanirati ozljede nakon njegovih dugoprugaških utrka.

Tutenov je tom prigodom istaknuo kako će dati sve od sebe kako bi pomogao Draksleru da ostane bistre glave kako bi izdržao ovaj naporan ultramaraton koji se trči oko jezera Balaton, inače najvećeg jezera u srednjoj Europi kroz naseljena mjesta s usponima i padovima u duljini od 221 km i to u limitiranom vremenu od 32 sata.

Ultramaraton Balathon u Republici Mađarskoj zasigurno spada u „vrh vrhova“ dugoprugaškog trčanja u Europi, a koji su do sada uspjela istrčati samo dva Hrvata i to Hrvoje Barić iz Čakovca koji ga je istrčao 2012. godine u vremenu od 31 sat 32 min. i 13 sec. te završio na 30. mjestu od ukupno 34 natjecatelja, dok je drugi bio Zagrepčanin Darko Vadlja koji je 2016. godine bio 66. od 71 trkača u vremenu 31 sat 23 min i 42 sec.

– Goranov nastup puno znači za grad Slatinu, ali i za Virovitičko-podravsku županiju, i cijelu Hrvatsku budući da je jedini Hrvat koji se ove godine prijavio na ovo natjecanje, – istaknuo je Tutenov.

Draksler je ovom prigodom istaknuo kako je spreman za ovu utrku i fizički i mentalno.

– Glava mi je čista, ozljeda nemam, Tina me svojim čudesnim rukama maksimalno pripremila i vjerujem da imam dovoljno kilometara u nogama kako bi izdržao sve napore jer sam tijekom priprema istrčao oko 5,5 tisuća kilometara. Dobio sam i nekoliko savjeta od trkača koji su već sudjelovali na ovom ultramaratonu tako da otprilike znam što me čeka sutra ujutro u 7 sati i 5 minuta kada starta utrka, – rekao je Draksler, te dodao:

– Osim pokroviteljima ovog natjecanja, Gradu Slatini i Radio Slatini želim se zahvaliti i sponzorima koji su pomogli moj odlazak na 15. ultramaraton Balathon 2021., a to su: Turistička zajednica Grada Slatine, Calco grafika, Pizzerija Ivona i Ljekarna Plantak, te HVIDR-a VPŽ koja je osigurala vozilo za ovaj put.

Samo 30-40% natjecatelja uspije završiti ovu utrku, a ove se godine prijavilo 325 trkača te se nadam da ću biti jedan od njih, tim više što sam jedini predstavnik Hrvatske. To mi je i ponos i pritisak na neki način, no ne opterećujem se krajnjim rezultatom već mi je cilj samo uopće završiti utrku u limitu te se nadam da ću u subotu prije 15 sati stići na cilj jer je to krajnje vrijeme završetka utrke. Trči se bez stajanja u komadu i sada kada sam se odlučio na to sve je ostalo u mojim nogama i Božjim rukama, ali se svakako uzdam u Pavu i Tinu koji će mi biti potpora cijelo vrijeme i na tome im se zahvaljujem.

Nakon Ultre tijekom koje sam imao dosta ozljeda, ostao bez noktiju i kože, sada sam spremniji, imam pet rezervnih pari patika, a pripremljena je i sva ostala oprema. Tina se pobrinula za dovoljan broj zavoja, bandaža, umjetne kože, flastera…
Nadam se da neće biti kiše ili prejakog sunca, a sve ostalo će biti dobro, no kako god bilo u ponedjeljak startam na posao, – zaključio je Draksler.

Goranu Draksleru sreću na 15. ultramaratonu Balathon 2021. u ime svih Slatinčana zaželjeli su slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić i direktor TZG Slatine Jurica Bosak.

– Želimo Goranu da izdrži i postane treći Hrvat koji je istrčao ovu napornu utrku. Drago mi je što ime našega grada pronosi diljem Hrvatske, ali i Europe, čestitam mu na dosadašnjim uspjesima i nadam se da će ultramaraton u Mađarskoj također biti jedan od njegovih uspjeha, naravno uz potporu Grada Slatine koja će se nastaviti i nadalje, – rekao je Nikolić. 

– Zahvaljujem Goranu što pronosi ime Slatine na ovakvom jednom internacionalnom natjecanju, a našu podršku ima i nadalje s obzirom da sa svim svojim aktivnostima već dugi niz godina vrlo uspješno predstavlja naš grad, – istaknuo je Bosak.

Nastup Gorana Drakslera na 15. ultramaratonu Balathon 2021. možete pratiti na facebook grupi Goran Draksler-Ultrabalaton 2021
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button