DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJE

Slatina – grad po mjeri mladih

Može li grad Slatina postati grad po mjeri mladih?

Na to pitanje nam je, u poslijepodnevnom programu Radio Slatine, pokušala dati odgovor Marija Fumić, viša stručna suradnica za gospodarstvo i projekte u Gradu Slatini. Razgovarali smo o dva projekta koja su ključna za motivaciju mladih i njihovo aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici.

Prvi od njih je “Europe Goes Local” koji predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa EU koji se temelji na nizu preporuka Vijeća ministra kao rezultata europske suradnje u području mladih te kao takav podržava provedbu istih.

Motiv za prijavu na EGL projekt je bio neuspjeh pri prijavi za certifikat “Slatina – grad za mlade” gdje nam je nedostajalo manje od 1% da dobijemo navedeni certifikat. Nakon toga su Marija i njeni suradnici počeli više razmišljati o mladima i što Grad čini za mlade. Nakon toga je uslijedio poziv od Udruge gradova i prijedlog da se prijave na projekt EGL.

Nakon prijave su uslijedile radionice na kojoj je sudjelovala Anita Rastija, pomoćnica pročelnika za projekte u Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine.

Nakon toga se razvio plan gdje su se morale definirati točne smjernice kako poboljšati život mladih na lokalnoj razini. Iz toga je proizašao i drugi projekt naziva “Prvi koraci” koji je osmislila upravo Anita Rastija.

U najavi je plan za izdvajanje sredstava za participativno budžetiranje mladih, javna priznanja za naj volontere i mjere za mlade poduzetnike.

Na ovaj način misle da mogu potaknuti mlade da djeluju, da se aktiviraju i na taj način potaknu osobni rast i rast na razini lokalne zajednice.

– Bitno je istaknuti da je Grad Slatina potpisnik Europske povelje o radu s mladima koja sadržava sve smjernice za rad s mladima, – rekla je Marija te dodala kako iznimno vjeruju u pozitivan ishod cijelog projekta, vjeruju u mlade, rade s resursima koje imaju na raspolaganju, ali to ne umanjuje njihov optimizam u pozitivne pomake i rezultate.

Projekt “Prvi koraci” Grad Slatina provodi sa svojim partnerima UOSIT “Vretenac”, HVIDR-a, KUD Dika, Udruga za obrazovanje i održivi razvoj, Udruga mladih KRIK, Klub za mlade YOUTH BUZZ, LAG Zagorje – Sutla i Gradska razvojna agencija Slatine.

Kao finalni produkt cijelog projekta je lokalni program rada za mlade tj. strateški dokument namijenjen baš mladima. Naglasak na “baš mladima” je iz razloga što su mladi do sada bili “utopljeni” u masi lokalnog stanovništva, a na ovaj način će imati primjenjenije mjere i pristup.

Za projektne aktivnosti je planirano 12 fokus grupa. Prvi korak je bilo anketiranje koje je jako dobro završilo i sada se planira daljnje istraživanje. Fokus grupe će kroz igru polučiti rezultate i sve će se odvijati kroz druženje. U fokusu će biti i prigradska naselja jer potrebe mladih iz samog grada nisu iste kao mladih iz prigradskih naselja. Resursi postoje, samo treba doprijeti do mladih.

Svi zainteresirani za projekte i rad mogu ih pratiti i javiti se putem društvenih mreža na stranici pod nazivom Prvi koraci.

Za kraj ovog nadasve zanimljivog i pozitivnog razgovora, Marija Fumić je poslala poruku svim slušateljima i naravno mladima:

– Grad Slatina je grad po mjeri mladih. Mladi nisu budućnost, mladi su sad. Djelujte, recite svoje želje i prohtjeve, recite što vas muči. Tu smo da rješavamo i reagiramo jer samo zajedničkom komunikacijom možemo ostvariti cilj.

Našoj gošći smo poželjeli puno uspjeha u radu na projektima, da uspije u realizaciji svih zadataka za dobrobit mladih, a ujedno i svih nas. Veselimo se ponovnom susretu.

Ratka Turk i Nikolina Mažar

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button