DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatina će dobiti i IV. generaciju studenata studijskog programa izvanrednog preddiplomskog sveučilišnog studija Rani i Predškolski odgoj i obrazovanje

Zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić danas se u slatinskoj Gradskoj upravi sastao s dekanicom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, prof. dr. sc. Eminom Berbić Kolar.

Sastanku su nazočili i privremeni pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok, te prof. dr. sc. Irella Bogut, voditeljica studijskog programa u Slatini i univ. mag. iur. Gordana Šoštarko, tajnica osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Razlog ovog susreta bio je potpisivanje Ugovora o izvođenju i sufinanciranju nastave na dislociranom sveučilišnom prijediplomskom studiju Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja u Slatini IV. generacije studenata akademske 2024./2025. godine.

Sklopljenim ugovorom Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti obvezuje se studentima navedenog studija osigurati izvođenje i pokrivenost nastave sukladno studijskom programu, izvedbenom planu studija i nastavnom kalendaru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, dok se Grad Slatina obvezuje osigurati prostor i opremu za izvođenje nastave u Slatini za IV. generaciju studenata.

Dekanica Berbić Kolar tom je prigodom istaknula kako i nakon tri generacije studenata, koje je pohvalila naglasivši njihovu marljivost i odličnu prolaznost na ispitima, i dalje postoji velika zainteresiranost, te se u IV. generaciji očekuje minimalno 40 studenata koji će nakon provedenih upisa, od jeseni započeti svoj studij u Slatini kroz studijski program izvanrednog prijediplomskog sveučilišnog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

– Budući da već sada tri godine surađujemo s Gradom Slatinom imamo dislociranu jedinicu u Slatini i ove godine će izići i prvi završeni studenti na prijediplomskoj razini. Razmišljali smo trebamo li nastaviti suradnju, odnosno ima li potrebe da se upiše i četvrta generacija, no danas smo u razgovoru s obnašateljem dužnosti gradonačelnika našli zajednički jezik, upisat ćemo i IV. generaciju. Razmišljamo i o suradnji na diplomskoj razini, ove godine vjerojatno ne, ali sljedeće godine će ići i prva generacija diplomskoga studija Ranoga i Predškolskoga odgoja i obrazovanja.
Istaknula bih da je studij Ranoga i Predškolskoga odgoja i obrazovanja jedan od najtraženijih studija u Republici Hrvatskoj, da trenutačno najviše nedostaje odgajatelja.
To je jedan perspektivan studijski program budući da je to studijski program koji se izvodi izvanredno u poslijepodnevnim satima četvrtkom, petkom i subotom, onda je on nekako prihvatljiv i ženama koje možda u vrijeme kada su trebale studirati nisu studirale ili završile studijski program, tako da mi imamo i dosta starijih studentica koje na taj način rješavaju svoje egzistencijalno pitanje, ali i nacionalno pitanje nedostatka odgojitelja. Mislim da je to svakako dobro za jednu manju sredinu kao što je Slatina, za naš Fakultet da ima dislociranu jedinicu, i ta treća razina, a to su upravo žene koje bi vjerojatno ostale nezaposlene kao domaćice, kućanice, a na ovaj način dobivaju mogućnost da u nekim kasnijim godinama, 40.-ima, 50.-ima završe fakultet i rade u dječjem vrtiću, – istaknula je dekanica Emina Berbić Kolar te dodala kako se razmišlja o uvođenju još nekih studijskih programa u Slatini, što će dakako ovisiti o smještajnim jedinicama i ostalim uvjetima za kvalitetno provođenje nastave.

– Mi imamo studijski program Edukacijske rehabilitacije na našem Fakultetu i Učiteljski studijski program, a predali smo sada i za prijediplomsku i diplomsku razinu Logopedije te smo u procesu dobivanja dopusnice tako da postoji prostor i za daljnju suradnju. Naravno sve ovisi o kapacitetima, ljudstvu, o mogućnostima i na kraju krajeva Fakultetskom vijeću koje donosi odluku, – zaključila je dekanica Berbić Kolar.  

Voditeljica studijskog programa u Slatini Irella Bogut istaknula je kako se ove godine očekuje da će oko 25 slatinskih studentica 3. godine uspješno diplomirati, što je jedan od pokazatelja da je suradnja između Grada Slatine i osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti itekako naišla na plodno tlo te ima tendenciju rasta.

Zadovoljstvo potpisivanjem ovoga ugovora izrazio je i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić:

– Drago mi je što se ova lijepa priča nastavlja i da ćemo ove godine dobiti prve odgojiteljice koje su svoje zvanje stekle upravo u Slatini. To je nešto što moramo dalje izgrađivati tim više što je Grad Slatina započeo projekt kojim će se u Slatini izgraditi područni objekt Dječjeg vrtića Zeko za dodatnih osam vrtićkih skupina čime bi se riješio problem nedovoljnih kapaciteta za smještaj djece u predškolskim ustanovama na slatinskom području. Osim toga završetkom spomenutog projekta otvorila bi se nova radna mjesta gdje bi svoju egzistenciju imale priliku riješiti i odgojiteljice koje će svoj studij završiti u Slatini, – istaknuo je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić te se osim dekanici i službama osječkog Fakulteta, zahvalio svim studentima i profesorima koji su zaduženi za izvođenje nastave u Slatini, na predanom radu i strpljivosti u nadi da će se uskoro osigurati još kvalitetniji uvjeti za njihov rad.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button