KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slasne pogačice s čvarcima, kiflice, osinja gnijezda, buhtle… iz pekarskog praktikuma Industrijsko-obrtničke škole Slatina

Praktična nastava u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina s vježbama u 3. razredu zanimanja pekar ima cilj osposobljavanja učenika za ručnu obradu i stjecanje vještina oblikovanje tijesta u posebne vrste proizvoda. Tako se učenici upoznaju s mogućnostima izrade širokog asortimana pekarskih proizvoda koje će, po završetku školovanja, moći izrađivati sami u vlastitim pekarskim obrtničkim radionicama.

Nakon izrade posebnih vrsta kruha početkom školske godine – mliječnoga kruha, kruha u kalupu i francuskoga kruha, učenici su izrađivali pogače direktnim i indirektnim načinom zamjesa. Zatim su izrađivali peciva različitih oblika – pereca, klipića, pužića i kiflica punjenih slanim i slatkim nadjevom. Osim ovih proizvoda od kvasnoga tijesta, izradili su i saće (“buhtle”) i osinja gnijezda. Od kvasnog lisnatog tijesta učenici Fran Vrbanac i Karlo Zagorac izradili su kroasane i pogačice s čvarcima. Također, sami su izradili lisnato tijesto bez kvasca. Sitne božićne kolačiće izradili su od prhkog tijesta koje su lijepili pekmezom od marelice.

Sve se to odvija pod stručnim vodstvom njihove mentorice, prof. Štefice Ružak koja je istaknula kako je pred učenicima u sklopu daljnjih aktivnosti priprema hrustavog i biskvitnog, te tijesta za pizzu kao i izrada same pizze.
(mf/Izvor: IOŠ Slatina, Štefica Ružak, dipl. ing., mentorica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button