NASLOVNICAŽUPANIJA

“Školski medni dan”

Ukupno 26 pčelara daju med: Ove godine u “Školskom mednom danu” na području VPŽ sudjelovat će i 554 učenika iz 15 osnovnih škola

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je popis osnivača sa školama i brojem učenika 1. razreda koji su iskazali interes za sudjelovanje u mjeri Školskog mednog dana 2019.

Radi se o 821 osnovnoj školi u RH, od kojih je i 15 s naše županije. Tako će ukupno 554 učenika prvih razreda s područja VPŽ sudjelovati u ovoj mjeri. Riječ je o osnovnim školama Antun Gustav Matoš Čačinci (21), Davorin Trstenjak Čađavica (16), Eugen Kumičić Slatina (64), Ivan Goran Kovačić Gornje Bazje (24), OŠ Mikleuš (12), Petar Preradović Pitomača (102), Vladimir Nazor Nova Bukovica (12), OŠ Voćin (35), Ivana Brlić Mažuranić Orahovica (41), August Cesarec Špišić Bukovica (35), Josip Kozarac Slatina (54), OŠ Gradina (26), OŠ Suhopolje (54), Ivan Goran Kovačić Zdenci (21), Katolička osnovna škola Virovitica (37).

Od 447 odobrenih pčelara za opskrbu medom iz RH, njih 26 su s područja Virovitičko-podravske županije, neovisno da li se radi o tvrtkama ili pojedincima, a to su Anđelko Kokorić iz Čađavice, Anica Pemper, Antun Novosel, Boris Tomšić, Dražen Jakupec, Dubravko Balint, „Medena“ Jasna Vrbos, Mirko Kostelac, Tihomir Komar i Željko Slavić iz Virovitice, Anto Ilić, Branko Vidović i Zdenko Capan iz Pitomače. „Apis“ Davorin Vrbos iz Cabune, Biljana Medved iz Kozica, Đurđica Ambruš, Mario Marčinko i Ratko Mirkajlović iz Slatine, Gordana Jusup iz Orahovice, Jasna Doner iz Sladojevaca, Jasna Grdić iz Čačinaca, Marijana Matić iz Gradine, PZ Voćin Eko pčelarstvo iz Voćin, Tomislav Lelek iz Špišić Bukovice, Zlatko Pemper iz Slavonske Pivnice i Zrinka Balint iz Levinovca.

Svrha Programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda kao i uključivanja meda u prehranu, a slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje Meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Potreba za Programom proizlazi također iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. U 2018. godini u programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s 36.342 učenika prvih razreda kojima je podijeljen med od 190 pčelara. (www.apprrr.hr, www.icv.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button