DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

SKD Prosvjeta Slatina: Ljubinka Pavlović ponovno izabrana za predsjednicu društva

U prigodi 8. obljetnice osnutka večeras (četvrtak) je u zgradi Centra nevladinih udruga u Slatini Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Slatina održalo svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu koja je ujedno imala i izborni karakter.

Sve nazočne na početku je pozdravila predsjednica društva Ljubinka Pavlović, a kako je Skupština bila i izbornog karaktera, 38 prisutnih od ukupno 54 člana društva glasovalo je za novo rukovodstvo. Dosadašnja predsjednica društva Ljubinka Pavlović jednoglasno je dobila još jedan mandat, dužnost zamjenika predsjednice će obavljati Radmila Ponorac, a dužnost tajnika Jelena Tvrdorijeka. Osim novoizabranog tročlanog predsjedništva u Izvršni odbor društva još su izabrani Srđan Đuričić i Mile Maksimović. Kao članovi Nadzornog odbora izabrani su Đorđe Dmitrović, Milenko Obradović i Rajko Brajić.

U nastavku skupštine predsjednica Pavlović je podnijela izvješće o radu za 2023. godinu i plan rada za tekuću godinu. Istaknula je kako su u protekloj godini odradili sedam nastupa gostujući u drugim gradovima. Tako su nastupili na Tucijadi Zapadne Slavonije i Moslavine u Grubišnom Polju odnosno u Etno kući u Grbavcu, u Voćinu na smotri folklora, u Malom Gradcu, na smotri folklora u manastiru sv. Nikole u Duzluku, u Silašu te u Kućancima i Belom Manastiru. Također su i sami bili organizatori smotre folklora u novom prostoru u Srpskom kulturnom centru Slatina gdje su ugostili šest društava, a smotri je prisustvovalo 200-tinjak sudionika i gledatelja.

Što se tiče plana rada za tekuću godinu, neke su stvari već realizirali pa su tako postavili novu koreografiju na kojoj već uvelike rade, a spremni su i za prvi nastup koji će biti u Etno kući u Grbavcu već ove subote. S obzirom na to kako je većina članova društva već malo starija te kako više nisu puni elana kao nekada, odlučili su više raditi na vokalnom dijelu nastupa, a nadaju se i kako će se kroz naredne godine javiti zainteresiranost mladih za učlanjenje u njihovo društvo kako bi mogli oformiti i dječju folklornu sekciju.

Ove godine Koordinacija Zapadna Slavonija i Moslavina je odabrala upravo slatinski pododbor kao domaćine „Tucijade“ koja se treba održati na pravoslavni Mladi Uskrs, 12. svibnja, u slatinskom SKC, tako da društvo intenzivno radi na pripremama, a isto tako planiraju svoju 6. po redu smotru folklora u 9. mjesecu. Plan je održati i nekoliko promocija knjiga o srpskoj kulturi i baštini te sajam autohtonih domaćih proizvoda i rukotvorina članica društva.

Nakon iznošenja izvješća i plana rada, predsjednica Pavlović se zahvalila Vijeću srpske nacionalne manjine VPŽ i Vijeću grada Slatine koji im uvijek izlaze u susret te pomažu financijski i bez kojih ništa od navedenog ne bi bilo ostvareno.

Uz želju da pomladak slatinske Prosvjete zaživi, dosadašnji rad društva pohvalili su i nazočni gosti skupštine: dožupan virovitičko-podravski Igor Pavković, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić, protojerej Dragan Gaćeša, paroh slatinski, član Glavnog odbora SKD Prosvjeta i predsjednik pododbora Prosvjete Beli Manastir Dejan Jeličić, predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Voćin Dragica Vučković, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Orahovice Ljubica Sekulić, predsjednik virovitičko-podravskog SDSS-a Nenad Gvojić te kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button