DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Sjajni mladi glazbenici Sven Crnković i Noami Konforta obogatili Dane Milka Kelemena

Jedan od programa u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena svake je godine rezerviran za predstavljanje pobjednika Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, a tako je bilo i sinoć na koncertu održanom u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena u slatinskom Hrvatskom domu.  

Ovu prekrasnu glazbenu večer u Slatini otvorio je mladi saksofonist Sven Crnković koji se predstavio djelima J. S. Bacha, Krešimira Seletkovića i Paula Bonneaua.

Uz sviranje saksofona Sven je koristio i elemente lupanja nogom o pod kojim je zapravo trebao proizvesti određeni zvuk kako bi publici dočarao zamisao skladatelja, ali bilo je tu i pokreta tijelom koji su odavali dojam da je u njegovu izvedbu uključena i gluma ili ples, no kasnije smo doznali kako je zapravo tim kretnjama nastojao koljenom pričepiti cijev saksofona kako bi dobio još niži ton u trenutku kada je već koristio tipku za najniži ton na saksofonu. Na taj način Sven je uspio prenijeti publici ideju koju je skladatelj zamislio u svom djelu, u što ne sumnjamo prema reakciji posjetitelja koncerta koji su ga nagradili gromoglasnim aplauzom.

Inače Sven je tijekom školovanja sudjelovao na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima osvaja vrlo visoke nagrade i priznanja a u duhu daljnjeg napredovanja i na raznim seminarima među kojima su i oni majstorski.

Svoju pobjedu na ovogodišnjem natjecanju Papandopulo ocijenio je kao odskočnu dasku za dalje.

– Meni to znači jako puno, to mi je zapravo potvrda da kvalitetno radim i imam dobrog profesora, da sam na dobrom putu i da me čeka svijetla budućnost ako tako nastavim, – istaknuo je Sven, koji je trenutačno student 3. godine saksofona na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, te dodao kako mu je želja da nakon završenih pet godina studija postane pedagog u nekoj glazbenoj školi.

Gošća Dana Milka Kelemena sinoć je bila i dvadesetogodišnja Noami Konforta koja je violinu počela svirati s dvije godine, sa šest upisuje glazbenu školu da bi već s 15 upisala Muzičku akademiju kao talentirani violinist, te ju uspješno završava u lipnju ove godine, a usvoje usavršavanje sviranja violine nastavlja, te upisuje specijalistički studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Gorana Končara.

– U te dvije godine planiram izgraditi karijeru i nastaviti svirati, – kratko je iznijela planove za budućnost.

Iako je rođena u Austriji svoje korijene povezuje s Hrvatskom jer joj je otac Zagrepčanin, te Slovenijom od kuda joj je majka tako da je dosta koncerata svirala i u Ljubljani, a sa Slatinom joj je ovo prvi kontakt:

– Jako mi je drago što sam dobila priliku svirati na ovom festivalu. U ovoj je dvorani bilo prekrasno svirati. Hvala vam na tome, – istaknula je Noami koja se slatinskoj publici predstavila Sonatom za violinu i klavir u D-duru, op. 26, Dore Pejačević u pratnji korepetitorice Renate Hil koja je trenutačno umjetnički savjetnik na gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu, a kao solist, korepetitor i komorni glazbenik nastupala je diljem zemlje i inozemstva.

Vrhunskim načinom izvedbe Noami je i ovom prigodom dokazala svoju izvrsnost mlade glazbenice koja je do sada „pobrala“ 15-ak prvih i niz ostalih nagrada, a zanimljivo je da je već sa četiri godine nastupila u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Između ostaloga slovi je i glas koncertmajstorice što znači da joj je samo nebo granica u njezinoj daljnjoj karijeri.

Maestralnost ovih mladih glazbenika osim posjetitelja koncerta mogli su pratiti i svi zainteresirani putem live prijenosa na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine, a to će moći učiniti i tijekom preostala dva dana festivala.

Večeras (16. listopada) u istoj ovoj dvorani predstavit će se Ansambl Studenata Muzičke Akademije za Novu Glazbu ASMANGU, dok je nedjelja, 17. listopada rezervirana za Moskovski ansambl za suvremenu glazbu koji će nastupom u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini zatvoriti 27. izdanje Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button