DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Sjajna vizija Kelemenovog jazza u zajedničkoj koprodukciji Dedića, Končara i Ružića

Po prvi puta, imenom i prezimenom i jazz je pronašao svoje mjesto i svoj zasluženi kutak na Danima Milka Kelemena. Ime večerašnjeg koncerta ”Kelemen i Jazz” publici u Hrvatskom domu svojim odličnim što solo, što zajedničkim nastupima, u potpunosti su opravdali violinist Goran Končar, te pijanisti Zvjezdan Ružić i Matija Dedić.

Ovaj tercet ispred organizacijskog odbora festivala najavila je Sara Mojzeš uputivši i riječi zahvale na dolasku i potpori gradonačelniku Denisu Ostrošiću, njegovoj zamjenici Sanji Mrzljak Jovanić te predsjedniku Gradskog vijeća Dariu Vrbasliji.

Gledajući cjelokupnu povijest festivala ne postoji meritornija osoba od Gorana Končara za najaviti ovakav koncert i njegovu temu. Tako je u samom uvodu Končar prenio vlastite impresije zapamćene u razgovorima sa maestrom Kelemenom u vezi njegovog viđenja jazza, jednog osebujnog glazbenog pravca i odmaka kakav je i prezentirao odmah na početku izvevši na violini upravo Kelemenovo djelo.

Nakon Končara za ovu prigodu posebno decentno dekoriranu pozornicu dvorane doma zauzeo je Zvjezdan Ružić unijevši pritom podosta optimističnije svjetlije note izvevši svoje dvije numere. Dočekala je Slatina konačno i Matiju Dedića. Užitak je bio i doživjeti zajednički nastup Dedića i spomenutog Ružića, da bi im se u velikom finalu pridružio i Končar, ponovno grandiozno vrativši na scenu samog Kelemena i njegove Improvizacije na temu iz koncerta za violinu iz davne 1953.godine. Nakon posljednjeg aplauza i dubokog naklona zahvale glazbenika publici na odličnom prijemu, a posebno od strane istih upućenih predsjedniku  organizacijskog odbora Antoniu Brzici, ostat će samo žal što ovom uistinu vrhunskom glazbenom doživljaju, uslijed ”novog normalnog”, nije mogao svjedočiti i uživati veći broj ljubitelja glazbe koja oplemenjuje, koja sanjari, koja iznova u rukama majstora poput navedenih  izrasta u nešto novo, opipljivo, pamtljivo za sva vremena, baš kao što je i sam Kelemen i njegov osebujni životni opus.

Damir Jukić

Foto: Robert Turkalj i Damir Jukić


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button