DOGAĐANJANASLOVNICA

Šest godina od osnutka Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Članice su Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina  proslavile   šestu godišnjicu svojih  druženja. Ovaj put su izašli iz komoditeta Knjižnice u prostor Tene, poznate slatinske slastičarnice. Naime, 11. svibnja 2016. god. prvi su se puta sastali u prostorima Knjižnice kako bi oformili grupu zaljubljenika u lijepu riječ i svakoga mjeseca, drugog utorka u mjesecu, sastajali se i razgovarali o pročitanom djelu. Gledajući unazad prisjetili su se naših prvih sastanaka u kojima su bili uzbuđeni, znatiželjni, pomalo nesigurni u svojim prvim nastupima pred drugima koji dijele istu ljubav prema čitanju, ali su i različiti u svojim zapažanjima, spoznajama. Stidljivo su iznosili svoja mišljenja, doživljaje pročitanog. Pošto smo svi različiti normalno je da su i njihova zapažanja pročitanog istog teksta drugačija. Trudili su se reći kad im se neka knjiga nije svidjela iako su svi drugi bili oduševljeni. Malo po malo, kako su susreti prolazili, postajali su sve slobodniji i sigurniji, opušteniji, uspjeli su iskazati svoje mišljenje o pročitanom djelu bez ugađanja drugima, a ujedno uvažavati tuđe mišljenje. To je i bit svih ovih druženja, čitati i slobodno razmišljati o pročitanom, podijeliti svoja zapažanja s drugima, dozvoliti da čitatelj do tebe slobodno izrazi svoje misli koje je upravo suprotna od naših. Na taj način mogli su upoznati i druge kutove nekog pročitanog djela. Gledajući unazad vidimo da je klub jedno vrijeme zamrznuo svoje djelovanje, preseljenje knjižnice u privremene prostore Vatrogasnog doma u Slatini gdje se vršila samo posudba građe. Preseljenjem u nove prostore, epidemija Covida-19  ograničila je druženje članova, ali su svoje sastanke održavali online.

Posljednji sastanak bio je 57. po redu, a članovi su se okupili jer su  pročitali roman „Velika obmana“  poznatog američkog pisca Dana Browna. Moderatorica ovog susreta bila je vjerna članica Čitateljskog klub, još od prvog susreta, Lidija Zorko. Lidija je ostale članove upoznala s djelima ovog poznatog pisca i otkrila zašto je odabrala baš ovo djelo za sastanak. Brown je najpoznatiji po svojim romanima Da Vincijev kod, Anđeli i demoni, a ovo djelo je po tematici drugačije, mada, kako je istaknula moderatorica ovog susreta, postoji jedan ključ kojega se pisac drži u stvaranju svojih djela. Članovi su iznosili svoja zapažanja o djelu, hvalili i kritizirali. Dok je nekima bilo uzbudljivo djelo, za preporučiti, za druge je predvidljivo štivo koje su brzo pročitali bez nekih većih iznenađenja. Pisac je djelo napisao 2001. godine kada se još nije glasno i ozbiljno razmišljalo o turističkim putovanjima u svemir, danas Elon Musk, poznati poduzetnik i osnivač SpaceX-a uvjeren je da njegova tvrtka ima priliku pokrenuti prvu turističku misiju, danas se Edward Snowden skriva od američke vlasti otkrivši strogo čuvanu tajnu. Ako se prisjetimo predsjedničkih izbora 2016. u SAD-u ne možemo reći da je ovo djelo lako štivo. Većina radnje događala se u 24 sata, nabijena je velikim obratima i događajima, slike se nižu jedna za drugom, obrati se izmjenjuju. Za ovu knjigu članovi Čitateljskog kluba dali su prosječnu ocjenu 4,00.

Za sljedeći susret članovi će čitati roman „Dogodine u Havani“ Chanel Cleeto, spisateljice kubanskih korijena. Zajedno s autoricom romana čitanjem knjige otići će u Havanu 1958. godine. Moderatorica susreta  biti će još jedna vjerna članica,  još od prvog susreta, gospođa Jelka Maravić.

„Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom“,poručuju iz Knjižnice.

tks(Izvor:GKiČ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button