DOGAĐANJANASLOVNICA

Semaforizacija na raskrižju ulica Braće Radić i Matije Gupca u Slatini

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića i pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Marina Kokorića sastao se s ravnateljem Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije Brunom Perkecom, te su obišli završne radove na semaforizaciji raskrižja ulica Braće Radić i Matije Gupca u Slatini.

Podsjećamo, u jesen 2018. godine na inicijativu Grada Slatine održan je sastanak s predstavnicima Županijske uprave za ceste VPŽ i Policijske postaje Slatina radi utvrđivanja pripremnih aktivnosti za poboljšanje sigurnosti pješaka u prometu u blizini OŠ Eugena Kumičića u Slatini, s posebnim naglaskom na raskrižje ulica Braće Radić (ŽC4296) i Matije Gupca (ŽC 4025). 
Tada je utvrđeno da je neophodno izgraditi nogostup s južne strane Ulice braće Radić, od raskrižja s Ulicom Lipa do raskrižja s Ulicom Petra Preradovića, te će se na taj način, uz postojeći sjeverni nogostup osigurati uvjeti za uspostavu pješačkih prijelaza oko navedenog raskrižja.

Drugi korak bila je izrada projektne dokumentacije za izgradnju pješačkih prijelaza sa semaforizacijom raskrižja, što je Grad Slatina i učinio 2020. godine.

Tijekom 2021. godine Grad Slatina je izgradio nogostup, a vrijednost ulaganja bila je preko 400.000 kn.

U međuvremenu je ŽUC izradio projektnu dokumentaciju i u suradnji s Policijskom upravom virovitičko-podravskom prijavio projekt na natječaj MUP-a – Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH, pod nazivom „Povećanje mjera sigurnosti djece i ostalih sudionika u prometu u zoni OŠ Eugena Kumičića u Slatini“.
Ove, 2022. godine projekt je prihvaćen za financiranje iz navedenog Nacionalnog programa, a realizacija projekta ušla je u završnu fazu. Vrijednost investicije iznosi oko 700.000 kn, od čega ŽUC VPŽ sudjeluje s 30%, a MUP sa 70%.

Naime, Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije u suradnji s MUP-om u mjesecu listopadu prošle godine na poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za 2021. godinu prijavila je semaforizaciju raskrižja ulica Braće Radića i Matije Gupca te povećanje sigurnosti na pješačkom prijelazu u Ulici Matije Gupca.

Tako je ovim projektom osiguran i pješački prijelaz u Ulici Matije Gupca ispred OŠ Eugena Kumičića kojega svakodnevno koriste djeca na putu u/iz škole, te je povećana sigurnost postavljenjem treptajućih svjetala iznad prometnog znaka koji se nalazi na konzoli iznad ceste kojim se upozoravaju vozači na pješački prijelaz, dok je za vrijeme noćnih sati pješački prijelaz osvjetljen kako bi vozači mogli bolje uočiti pješake.

Na raskrižju ulica Braće Radić i Matije Gupca izgrađene su pristupne staze od nogostupa do pješačkog prijelaza, postavljeni su stupovi s prometnim svjetlima, odnosno semafori, kao i vertikalna i horizontalna prometna signalizacija.
U tijeku su završni radovi na uređenju prilaznih staza od nogostupa do pješačkih prijelaza, odnosno izrada taktilnih površina prema Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a kroz nekoliko dana očekuje se puštanje u rad semafora.
(mf, Grad Slatina/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button