DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„Sedmo nebo” Jasne Nanut premijerno u slatinskom kinu

Nakon premijera u Puli, Daruvaru, Zadru, Osijeku i Rijeci, i Slatina je sinoć (petak) doživjela svoj prikaz prvog dugometražnog filma Jasne Nanut, poznatog i popularnog televizijskog lica koje je prije desetak godina zamijenila mikrofon za redateljsku palicu.

Riječ je o crnoj komediji „Sedmo nebo” koja se bavi smiješnom stranom krize srednjih godina. Protagonist filma je čovjek koji ima previše žena, a premalo vremena.

Jasnu Nanut mnogi pamte kao voditeljicu nekoliko televizijskih emisija, no ona se u potpunosti posvetila svojoj najvećoj strasti, filmu, kada je 2016. godine magistrirala filmsku i TV režiju. Od tada je autorica šest kratkih igranih filmova koji su prikazani na Zagreb, Pula i Sarajevo Film Festivalu, u Tallinnu, Motovunu, Plans d’Angersu, Poitiersu i mnogim drugima. Dvostruka je dobitnica Oktavijana, za svoj diplomski film ‘Igra malog tigra’ i prvi profesionalni kratki film ‘Tanja’.

Njezin prvi dugometražni film „Sedmo nebo” je jedna osobita novost u slatinskom kinu jer je publika osim fantastične premijere jedne domaće komedije imala priliku iz prve ruke doznati sve pojedinosti o snimanju filma te im se, kako je rekla ravnateljica slatinskog POU Danijela Fabric Fabijanac, tako pokušava približiti hrvatski film i pokazati koliko kvalitetnog sadržaja nudi naša kinematografija. Ova premijera je, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, za domaću publiku bila u potpunosti besplatna.

Nisam mogla ni sanjati ovako dobre reakcije publike. Prvo nas je u Puli u Areni gledalo 2.500 ljudi, a na premijerama u Daruvaru, Zadru, Osijeku i Rijeci sam primijetila kako svugdje publika reagira isto, smiju se, drago im je što je jezik u filmu prirodan i što su situacije u kojima se nalaze likovi realistične i zahvalni su zbog toga. Iz kina izlaze veseli, nasmijani i podignutog raspoloženja. To nam je najveća nagrada. Kada radite film, kada to toliko dugo traje, ponekad zaboravite za koga to radite, a to je za publiku, ne možeš ga raditi samo za sebe – rekla je redateljica Jasna Nanut te objasnila kako naziv filma „Sedmo nebo” predstavlja svojevrsnu ironiju života jer se protagonist filma, Nino (Krešimir Mikić), zbog nemogućnosti odabira između supruge i ljubavnice, nalazi „ni na nebu ni na zemlji”, a pokušava pronaći izlaz iz te situacije i ipak ostati „u sedmom nebu”, daleko od problema stvarnoga života.

Slatinska publika je svojim dojmovima nakon filma pokazala kako je to bio pravi koktel smijeha kakav dugo nismo vidjeli u hrvatskom filmu i kakav je nedostajao domaćoj kinematografiji. Nakon projekcije filma u moderiranom razgovoru su sudjelovali autorica i scenaristica Jasna Nanut i kompozitor glazbe Mak Murtić koji su otkrili brojne detalje, kako iza, tako i ispred kamere. Filmskoj ekipi se zbog iznenadnih zdravstvenih razloga ipak nije pridružila najavljivana glumica Iva Jerković Oreški, no javila se putem video poruke u kojoj je pozdravila publiku i poručila im kako se nada da će oni biti „zaraženi jedino dobrim humorom” te im se zahvalila na odazivu.


Nakon sinoćnje prve besplatne projekcije, film će u slatinskom kinu igrati i danas i sutra (subota i nedjelja) u 19 sati po cijeni od 4 eura.

Još jedna besplatna projekcija očekuje sve posjetitelje već u petak, 2. prosinca, u 20 sati kada će biti prikazan film „Samo kad se smijem”, nakon kojega će publika ponovno moći uživati uz gostovanje filmske ekipe i jednu zanimljivu panel-raspravu.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button