DOGAĐANJANASLOVNICA

Savjetodavna služba educirala o proizvodnji sira

Ovog tjedna u prostorima  restorana Jošavac održava se stručno osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača , a u organizaciji Savjetodavne službe ispostave Slatina.

Tema ovog osposobljavanja /edukacije  je prerada mlijeka odnosno proizvodnja sira na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima  čijim su nositeljima i članovima ove radionice i namijenjene.

Edukacije su potpuno besplatne, a do njihove je organizacije došlo,  kako kaže Tihana Bišćan viša stručna suradnica Savjetodavne službe ispostave Slatina,  kako bi proizvođačima mlijeka ponudili mogući izlaz u proizvodnji dodatnih proizvoda  s obzirom na nisku otkupnu cijenu mlijeka i prilično velika ulaganja u sam proces proizvodnje mlijeka.

Današnjoj edukaciji prisustvovalo je 14 članova obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, što onih koji se već bave proizvodnjom sira, a što onih koji su se u dogledno vrijeme odlučili baviti istom.

Na radionici su polaznici mogli doznati sve o preradi mlijeka i proizvodnji sira, od teoretskog pa do praktičnog dijela koji se odvijao u kuhinji restorana. Ekonomski dio predavanja održao je Siniša Hrgović govorivši o kalkulacijama, a osim Tihane Bišćan iz Savjetodavne službe predavanja su još održale Višnja,  Anđelka Pejaković i Emilija Cimerman. Na današnjem praktičnom dijelu polaznici su mogli vidjeti kako se spravlja polutvrdi sir, kuhani sir, sir sa začinima, mozzarella.

Savjetodavna služba najavila je  održavanje slične edukacije namijenjene strukovnom obrazovanju smjera ratarstvo, a koje će se održati također u prostorima restorana Jošavac od 20. do 24.veljače.(dj, foto: R. Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button