DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

SASTANAK UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM SLATINA I REGIONALNOG INDUSTRIJSKOG SINDIKATA

Predstavnici UOSI Slatina, osobni asistenti i korisnici i predstavnici inicijative Osobni asistenti zajedno iz Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) održali su u petak 21.05.2021. g., sastanak o problematici u sustavu osobne asistencije. Složili su se o problemu projektnog financiranja: rad na određeno vrijeme,  preniske plaće, nedostatak sredstava za materijalne dodatke poput regresa i božićnica, pokriće stvarnih troškova putovanja na posao, nemogućnost  zapošljavanja na puno radno vrijeme, organizacija edukacija. Predsjednica UOSI Slatina Diana Zelenka istaknula je važnost osobnih asistenata koji pružaju pomoć korisnicima osobama s invaliditetom u njihovom svakodnevnom životu: pomoć u održavanju osobne higijene i higijene prostora, prehrani, u društvenim aktivnostima, obavljanju kupnje, nabavi lijekova, pratnja liječniku ili na terapiju i administrativnih poslova. Pomoć osobnih asistenata je naročito značajna u vrijeme pandemije koronavirusa, kada su korisnici radi epidemioloških mjera morali isključivo boraviti u svojim domovima. Asistenti se također moraju osjećati sigurno na svom radnom mjestu i imati podršku korisnika i članova njihovih obitelji u obavljanju poslova koji su opisu poslova osobnih asistenata.

Inicijativa je ponudila mogućnost suradnje u unapređivanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta rada osobnih asistenata, videćih pratitelja i komunikacijskih posrednika zaposlenih u udrugama koje pružaju usluge.

Inicijativu Osobni asistenti zajedno pokrenuli su udruga Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) i Regionalni industrijski sindikat (RIS) u suradnji sa osobnim asistentima osobama s invaliditetom koja je dio šire kampanje organiziranja radnika u sektoru njege i skrbi koju provodi BRID u suradnji sa globalnom sindikalnom središnjicom UNI Global Union.

Cilj inicijative je okupiti što veći broj osobnih asistenata, videćih pratitelja i komunikacijskih posrednika kroz članstvo u RIS-u, kako bi ostvarili interese vezane za njihov rad, radna i radnička prava, te u suradnji sa udrugama djelovanje prema državi i nadležnom ministarstvu kako bi se povećala sredstva za plaće osobnih asistenata i ostala materijalna prava, da zanimanje osobnog asistenta bude službeno priznato i prepoznato na tržištu rada, donošenje kvalitetnog Zakona o osobnoj asistenciji kojim bi se poboljšali radni uvjeti osobnih asistenata, te time i podizanje kvalitete usluge osobne asistencije koja se pruža korisnicima.

(tks/Izvor:UOSI Slatina/Foto:Damir Jukić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button