DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJE

“Šarena ovca obitelji” na Radio Slatini

Jučer (četvrtak) smo imali izuzetno zadovoljstvo da u našem studiju ugostimo Marinu Orsag neposredno prije njenog stand up showa “Šarena ovca obitelji” koji se održao u Slatini.

Marina za sebe kaže da je kao dijete bila mirna i stidljiva, ali da su humor, komedija i razigranost oduvijek “čučali” u njoj i čekali trenutak da eskaliraju. Završila je srednju ekonomsku školu i radila svakakve poslove. Od konobarenja, čistačice u bolnici i prodavačice.
– Sve te poslove koje sam radila u mladosti su mi dali neprocjenjivo iskustvo da sada razumijem posao od one same suštine, samih početaka i drago mi je što sam to prošla. Različiti poslovi ti daju priliku da se nađeš, jer ne znamo svi što želimo raditi u životu – priča nam Marina.

U mladosti je puno putovala. S dvadeset godina je otputovala u New Jersey i tamo radila kao dadilja i to joj je dalo priliku da upozna New York i različite kulture. Tu se susrela sa stand up komedijom i shvatila da je to – to. Znala je što želi, ali je isto tako bila svjesna da mora biti realna jer u Hrvatskoj to tada nije postojalo. Nakon toga se zaposlila u prestižnoj firmi Deloitte i vrlo brzo od recepcije napredovala do voditeljice administrativnog odjela.

U studenom 2004. godine poznati glumci Slavica Knežević i Marko Torjanac organiziraju stand up radionice. Kako je bila uvijek “dežurni zabavljač” u društvu prijateljica joj je rekla da se mora obavezno prijaviti ili neće više s njom razgovarati. Naravno da je Marina krenula na radionice i ističe vrijednost radionica koje je vodila Slavica Knežević koju iznimno cijeni, a pogotovo njen rad i talent za koji misli da je u glumačkom svijetu nedovoljno iskorišten.

– Sa Slavicom sam i dan danas u kontaktu i smatram ju “mamom” svojih stand up početaka. Jako sam voljela te radionice, bez obzira na to što su nekada trajale do dugo u noć. Prvi nastupi su bili za obitelj i prijatelje i naravno da smo imali podršku jer su u gledalištu bili ljudi koji nas vole. Ono što je mene predodredilo za budućnost je bilo pravilo koje nam je Slavica zadala. To je bilo da svatko od nas piše 10 minuta materijala svaki tjedan. To sam pravilo zadržala i danas, samo sam ga produžila na 15 minuta. Na kraju je ostalo nas 5. Nazvali smo se “Sve5” i krenuli nastupati. Nakon nekih godinu dana, shvatila sam da ne možemo međusobno rasti ako nemamo kvalitetnu konkurenciju. Kasnije sam se i sama usudila organizirati radionice, bilo je to 2006. godine. U Purgeraju sam organizirala “Open mic” gdje je se svakom pružila prilika i publika je birala pobjednika. Bili smo izuzetno posjećeni. Prvih godinu i pol sam volontirala, ali je s vremenom bilo sve više obveza, a i interes je rastao. Od održavanja jednom tjedno i to ponedjeljkom, interes je bio toliki da smo na kraju ispunili cijeli tjedan – govori Marina te dodjaje kako je njen managerski posao pao u drugi plan, ljubav prema stand upu je pobijedila i mogla se samo tome posvetiti.

Marina živi svoj posao. Postavila je na čvrste noge stand up scenu u Hrvatskoj koja sad ima vrsne komičare i  veseli se njihovu uspjehu jer mu je i sama pridonijela. Bavi se organiziranjem festivala i stand up evenata i ona doslovno živi svoj posao, a njen radni dio dana traje 20 sati.

– Bilo je prekrasno probijati te barijere. Ističe veliki nastup 2016. godine u Lisinskom koji je bio izuzetno posjećen tj. rasprodan. Bio je to “Best original stand up”, odnosno ujedinjenje stand up komičara s prostora bivše Jugoslavije i bila je prekrasna atmosfera – sa žarom priča Marina.

Multifunkcionalna osoba kao što je Marina koja je direktorica, mentorica, organizatorica i doslovno alfa i omega svega što se događa na stand up sceni Hrvatske ističe da je upravo ta scena najjača u regiji i po komičarima i po svim standardima i da smo izuzetno cijenjeni u svijetu.

Kroz razgovor koji je bio pun Marininih anegdota željeli smo istaknuti njezin uspjeh za koji većina slušatelja nije do sada znala. Osim što je na neki način stvorila Hrvatsku stand up scenu kojom uspješno vlada 18 godina i ima 3500 nastupa u nogama, 2013. je dobila zlatni mikrofon na “Comedy Adria Awards” za najboljeg stand up komičara, 2014. na Land festivalu u Mariboru je dobila prvu nagradu publike.

– Jedna od dvije najdraže nagrade mi je iz Londona s Međunarodne konferencije stand up komičara i iz Švicarske gdje je bilo svjetsko online natjecanje i od 20000 prijava odabrana sam u uži krug od 40 i glasovanjem publike sam odabrana upravo ja za kontinentalnu Europu i Rusiju – govori Marina koja je za predstave “Kaj bre” i “Šarena ovca obitelji” dobila nagradu “Europski heroj humora”.

– Nagradu sam dobila 2018. godine u Amsterdamu kao jedan od komičara koji svojim načinom i prezentacijom ne nudi gledatelju samo humor i zabavu, već i, na neki način, utječe na mijenjanje svijesti i percepcije – objašnjava Marina.

Predstava “Šarena ovca obitelji” koju je predstavila slatinskoj publici je ustvari priča o njezinoj obitelji  i o svakom članu obitelji priča na šaljivi, ali toliko stvaran način u kojem se većina nas može pronaći.

“Ako postoji nešto u životu što točno znate da biste voljeli raditi – nikada ne odustajte. Budite realni, ali i ustrajni i puni pozitivne energije!” – poručila je Marina na kraju našeg radio-druženja koje smo nastavili na predstavi na kojoj je Marina potvrdila da je izvrsna.

U punih 90 minuta opisala je svoju obitelj i njihove osobine na toliko stvaran, ali urnebesan način da niti jednog gledatelja nije mogla ostaviti ravnodušnim. Iskrena, zaigrana i puna energije izazivala je salve smijeha iako ju je u jednom trenutku uhvatio grč u nozi. Marina je i svoju bol prezentira na smiješan način. Jednostavno je izula tenisicu i držala se teme svoje priče u kojoj se većina nas prepoznala. Ne može se riječima opisati niti prenijeti priča i humor Marine Orsag. Njenu priču i njenu predstavu treba doživjeti i osjetiti tu veliku pozitivnu energiju koju prenosi na osobe oko sebe.

Jednostavna, životna, a istovremeno urnebesna. Jedva čekamo da nas ponovno nasmije.

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button