DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Salon fotografija „Šuma okom šumara“ stigao u slatinski Zavičajni muzej

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Virovitica i Zavičajni muzej Slatina za večeras su, u prostoru slatinskog muzeja, pripremili  izložbu 18. bjelovarskog salona fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Nataša Rap, zamjenica predsjednika Hrvatskog Šumarskog društva Ogranka Virovitica koje djeluje u Upravi šuma Slatina srdačno je pozdravila prisutne među kojima su se našli gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić ,ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, pomoćnik direktora slatinske Turističke zajednice  Hrvoje Valpovac, predsjednica Matice Hrvatske Ogranak Slatina Zorica Varga, članovi šumarskog društva Ogranak Virovitica i drugi.

– Poveznica između šumarstva i umjetnosti možda na prvi pogled zvuči neobično, no kada pogledamo gdje se većina šumarskih poslova odvija shvatit ćemo da se odvijaju u najljepšem uredu na svijetu, u prirodi. Zelenilo i prirodne ljepote koje nas svakodnevno okružuju inspiriraju, potiču moć opažanja detalja. Ovaj 18.salon fotografija, nastalih upravo u tom istom najljepšem zelenom uredu, dokaz je da su naši šumari vješti kako s alatom i svojim znanjem tako i s fotoaparatom, – istaknula je Nataša Rap .

Predsjednik šumarskog društva Ogranak Virovitica Emil Balint posebno se zavalio na angažmanu oko postavljanja izložbe te na ustupljenom prostoru djelatnicima Zavičajnog muzeja kao i istaknuo da je upravo današnji dan 15.studeni, Dan urbanog šumarstva u Hrvatskoj, a potom nas i upoznao s izložbom.

Prisjetio se da je ovaj salon fotografija u svojim počecima uključivao i skulpture od drveta. Također, u današnje vrijeme u okviru spomenutoga, možemo gledati i fotografije inozemnih autora pa je to velika promjena u odnosu na same početke kada je salon tek zaživio i nudio samo fotografije domaćih autora. Pozvao je, ovom prilikom, sve domaće kolege šumare da se uključe i šalju svoje fotografije.   

Kustos muzeja Srđan Đuričić izložio je svoje dojmove o izložbi.

-Šuma se pokazala kao jedan vrlo zanimljiv medij kroz koji umjetnik progovara. Neke fotografije doslovno su trenutak uhvaćen za vječnost. Tematika fotografija su pejzaži i u najvećem broju primjerci životinja i cvijeća, odnosno bilja koji se mogu zateći na određenom geografskom području, rekao je Đuričić te zahvalio svima na dolasku i poželio im da nakon što pogledaju izložbu, svojim domovima krenu  s mišlju o fotografiji.

Otvorenje izložbe, po posljednji puta u svojstvu gradonačelnika Slatine, pripalo je Denisu Ostrošiću. U svom kratkom govoru istaknuo je da nema boljega opisa slavonske šume od onoga kako ju je opisao Josip Kozarac u svojoj pripovijetki „Slavonska šuma“ u kojoj opisuje njenu ljepotu i mističnost.

Stiglo je vrijeme za razgledanje izložbe, koja će u prostoru slatinskog Zavičajnog muzeja, svima zainteresiranima, biti dostupna do 29. studenog ove godine.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button