DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Sajam “Kako su radili naši stari” upotpunio proslavu Dana grada Slatine

U okviru obilježavanja Dana grada Slatine i 722. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine jučer je u Slatini vrlo uspješno održan 7. slatinski sajam “Kako su radili naši stari” čiji su organizatori Grad Slatina, Turistička zajednica grada Slatine i Ministarstvo poljoprivrede, a medijski pokrovitelj Radio Slatina.

Sajam je započeo kulturno-umjetničkim programom koji su pripremili polaznici slatinskih dječjih vrtića Suncokret i Zeko, učenici Područne škole Sopje, OŠ Davorin Trstenjak Čađavica i učenici 2. razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina, te natjecatelji i pobjednici s ovogodišnjeg Festivala mladih slatinskih talenata.

Nakon pozdravnih riječi direktorice Turističke zajednice Grada Slatine Vanje Lazić i Tihane Bišćan u ime Ministarstva poljoprivrede, sajam je prigodnim govorom otvorio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić koji je potom obišao sve štandove sajma i simbolično darivao izlagače.

U prigodi Dana grada u Župnoj crkvi Sv. Josipa u Slatini vlč. Dragan Hrgić predvodio je misno slavlje na kraju kojega je župljanima čestitao Dan grada. Svetoj misi u ime Grada Slatine prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija.

Na sajmu se ove godine predstavilo oko 40 izlagača, odnosno Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, Udruga, Učeničkih zadruga, te domaćih radinosti, a osim iz Virovitičko-podravske, pristigli su iz Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Vukovarsko-srijemske i Koprivničko-križevačke županije.

Uz bogatu paletu proizvoda koju su posjetiteljima izložili mogle su se vidjeti i razne radionice u kojima su prezentirani stari zanati i običaji, tako su posjetitelji između ostaloga mogli vidjeti sve faze proizvodnje pripreme lana za tkanje, ili pak izrade cekera – logožara.

I ove godine na sajmu se mogla vidjeti raskoš rukotvorina koje su uz OPG-e i kućne radinosti predstavili i članovi Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina kao i učeničkih zadruga „Čađavičke lipe“ OŠ Davorin Trstenjak Čađavica, „Sekvoja“ OŠ Josipa Kozarca Slatina, „Zalatnuk“ OŠ Eugena Kumičića Slatina i „Obrtnik“ Industrijsko-obrtničke škole Slatina, dok je Udruga dijabetičara Slatina organizirala akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka u kojoj nije bilo novootkrivenih dijabetičara na uzorku 65 odazvanih posjetitelja.

Predstavili su se i gotovo svi pčelari sa slatinskog područja tako da na sajmu nije nedostajalo meda svih vrsta koji su posjetitelji mogli i kušati, te zaliti s kapljicom vrhunskog vina koja su izložili članovi Udruge vinogradara „Slatinsko vinogorje“.

Posebno je veselo bilo u dijelu gradskog parka gdje su se smjestili gosti iz Sopja  koji su doveli cijeli tim. Tako je Udruga sportske rekreacije ”Sport za sve”, ”Podravac” iz Sopja prikazala stare sportove u koje su se ponajviše uključili najmlađi posjetitelji sajma. Bilo je tu i sopjanskog bošpora kojeg sada već znaju pripremati i najmlađi članovi udruge. U njegovanje starih sportova priključili su se i hrvatski branitelji koji su se u sklopu 12. otvorenog prvenstva Slatine u kuhanju čobanca, u organizaciji slatinske HVIDR-e natjecali u potezanju konopa. Svoje umijeće u starim sportovima okušali su članovi slatinskog odreda izviđača Lisice.

Mališani su se mogli zabaviti i vožnjom u starinskom ringišpilu, sudjelovanjem na radionici joge Udruge AUM ili radionicama u sklopu produženog Dječjeg kutka „Veseli sat“ Društva „Naša djeca“ Slatina koje je podržao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru projekta Živjeti zdravo, aktivnosti Volonteri u parku, te Gradska knjižnica i čitaonica Slatina koja je i ovoga puta najmlađe razveselila bajkama.

Atrakcija koja je privukla najveći broj posjetitelja, posebno onih mlađih bila je prezentacija Airsoft kluba Slatina koji je u suradnji s Airsoft udrugom Podravina iz Koprivnice i Gear up Shop-om predstavila brojne borbene tehnike, replike naoružanja i ostalu borbenu i opremu za preživljavanje.
U slatinskom klubu je trenutno osam članova koji su ovom prigodom pozvali sve zainteresirane da im se priključe.

Za ručak je Grad Slatina počastio posjetitelje sajma sa 180 litara čobanca kojeg su pripremili kuhari Starog podruma.

Program je u poslijepodnevnim satima nastavljen nastupom Gradske glazbe Slatina i 25. međunarodnom smotrom folklora, te u večernjim satima dočekom maratonaca u sklopu Memorijalnog maratona „Linijom obrane grada Slatine“ u  organizaciji Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ i koncertom TS „Kas“.
(mf/Foto: Robert Turkalj i Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button