DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Sadnjom više od 130 stabala u Voćinu započeo projekt revitalizacije Velikog parka

Danas je u Voćinu započeo projekt obnove Velikog parka. Nakon sanitarne sječe kojom su uklonjena stara i dotrajala stabla (šećerni javor, lipa) koja su ugrožavala sigurnost prolaznika, danas i sutra bit će zasađeno više od 137 jedinki novih listopadnih i zimzelenih stabala koja će dodatno obogatiti hortikulturnu vizuru Voćina. Neke od biljnih vrsta koje će biti zasađene su bor, javor, cedar, jela, pančićeva omorika.

Podsjetimo, prvotni park koji se danas nalazi na mjestu kojeg zovemo Veliki park zasadila je plemićka obitelj Janković, a krajem 19. stoljeća uređenje parka je nastavio i industrijalac Guttmann. U parku se nekoć nalazio i dvorac, te druge pomoćne gospodarske zgrade čije ostatke posjetitelji parka i danas mogu vidjeti.

Načelnik Općine Voćin, Predrag Filić istaknuo je:

“Ovo je nastavak akcije uređenja Velikog parka u stručnoj suradnji sa Hrvatskim šumama i Osnovnom školom Voćin čiji učenici će aktivno sudjelovati u samoj sadnji novih biljnih vrsta.

Nalazimo se ispred najljepšeg parka u našoj županiji kojeg smo dobili u naslijeđe i koji je desetljećima krasio Voćin i u kojem je tijekom zadnjih 30-ak godina očekivano došlo do biološkog starenja stabala pri čemu smo tijekom zadnjih nekoliko nevremena imali opasnih situacija što je zahtijevalo da pristupimo obnovi i uređenju parka.

Sretni smo što imamo ovako lijepi park i doista nam je dužnost da o njemu brinemo jer ovako velik i poseban park rijetko ćete naći u manjim sredinama i on zapravo Voćinu daje jedan poseban pečat. Mi ćemo ovom obnovom zaokružiti priču. Prije same sadnje odradili smo pripremu odnosno uklanjanje bolesnih i opasnih stabala i sada pristupamo ljepšem dijelu priče, a to je sadnja gdje ćemo zapravo u najvećem dijelu zadržati izvorni oblik parka uz dodatak nekih novih vrsta kultivara s obzirom na biološke potrebe.

Želja nam je bila uključiti djecu od samog početka sadnje da bismo time u njima pobudili brigu o okolišu i da postanu svjesni da zaista žive u jednom od najljepših mjesta u županiji kojemu upravo voćinski park daje najveći doprinos.

Velika je i povijesna vrijednost parka. Tu je i stablo mamutovca koje je rijetko u ovakvoj veličini, a tijekom sadnje mi ćemo mu dodati i jednog „malog brata“ da bismo osigurali egzistenciju te vrste u našem parku.”

Ines Gužvić, ravnateljica Osnovne škole Voćin

“Iznimno je važno da očuvamo prirodu i da ozelenimo sve površine. Jako mi je drago da učenici našeg 8. razreda sudjeluju u ovoj akciji i pomoći će prilikom sadnje. Sretni smo što će se projekt nastaviti i u dvorištu naše škole gdje smo prije nekoliko godina zbog dotrajalosti stabala morali srušiti naš park i sad ćemo ga konačno obnoviti i svi se zajedno veseliti kada se krošnje rašire. U akciji će sudjelovati svi učenici naše škole.”

Mislav Šljivac, Stručni suradnik za turizam TZP Vrata Papuka

“Ovaj park ima dugu povijest i tradiciju i od prvih vlasnika ovog parka ovaj par je predstavljao jednu iznimnu hortikulturnu važnost za Voćin i cijeli ovaj kraj. Okupili smo se danas ovdje jer želimo da važnost tog parka nastavi živjeti i dalje i da ove stare dotrajale vrste koje biološki više nisu mogle ostati zamijenimo s novim vrstama i time osvježimo sam park.”

Osim Velikog parka, posadit će se stabla i u blizini vježbališta na Livadku, kod vrtića.

(Marijo Kokorić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button