DOGAĐANJAOD SVEGA POMALO

Saborske zastupnice donirale mobitele djeci Dječjeg doma u Sisku

Četiri slavonske saborske zastupnice SDP-a; Martina Vlašić Iljkić (Požega), Marina Opačak Bilić (Slavonski Brod), Romana Nikolić (Osijek), Martina Grman Kizivat (Slatina) uz saborsku zastupnicu Irenu Šimunić (Ozalj), odlučile su u ovim turbulentnim vremenima konkretnom pomoći olakšati živote djece koja su u posljednja dva tjedna čak dva puta mijenjala svoje životno okruženje. Radi se o djeci iz Dječjeg doma Vrbina – Sisak, čiji je dom, nažalost, također oštećen u razornom potresu. 

Donedavno je Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik pružio privremeno utočište za 11-ero djece iz Dječjeg doma Vrbina – Sisak, te su djeca sada smještena u SOS Dječje selo Lekenik. Zbog oštećenja zgrade djeca neće moći boraviti u svom Domu u Sisku. Zgrada je naime uslijed brojnih potresa dobila „crvenu naljepnicu“, te će prema riječima struke biti potrebno srušiti istu te izgraditi novu.

Djeci su donirane različite potrepštine, odjeća, obuća, a ono što su saborske zastupnice doznale u razgovoru sa Ivanom Pušćenikom ravnateljem Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik je to da djeci iz doma nedostaju mobilni aparati koji su posljednje vrijeme nužnost, a ne luksuz. ” U ovo doba pandemije kada se još ne zna kako će nastava biti organizirana, moguće i u potpunosti online, a s obzirom da smo nakon strašnog potresa bili svjedoci da telefonske linije nisu radile neko vrijeme no da je ipak bilo moguće poslati sms poruku, mišljenja smo da je vrlo važno da ta djeca imaju stalnu mogućnost biti u kontaktu sa svojim bližnjima. U prilog važnosti mobitela i komunikacije putem društvenih mreža svjedočili smo i u posljednje vrijeme kada je organizirana akcija prikupljanja mobitela za pacijente u bolnicama oboljelim od korone kojima je svaka komunikacija sa bližnjima bila nemoguća” – složne su u ovoj tvrdnji saborske zastupnice.

Već sama činjenica da su djeca iz Doma proživjela potres(e), da su za vrijeme pandemije već neko vrijeme bila još više otuđena od vanjskog svijeta pa još i na sve to da su zbog potresa morala biti preseljena na drugu lokaciju nagnala je zastupnice da im barem malo pokušaju olakšati životne okolnosti tako što će im donirati mobitele. Tako je i pala odluka da se, za sada, djeci doma koja su privremeno smještena na području Lipika kupe igračke i deset mobitela. Kako su rekle svjesne su i da je to malo još uvijek nedovoljno no  ovim su činom željele potaknuti i osvijestiti javnost na potrebe djece u domovima, posebice poput ovog u Sisku oštećenog potresom.

Ova donacija još je više dobila na težini  kada je Đurđica Pavešić Herkov ravnateljica Dječjeg doma Vrbina izrekla podatak da većina djece u domu imaju samo jedan mobitel kojeg koriste za komunikaciju s obiteljima pa su česti i duži redovi čekanja za korištenje istog. ”Pojedina djeca imaju starije mobitele čija baterija ne traje dugo pa se dogodi da djeca nisu dostupna svojim odgajateljima u određenom trenutku. Na sreću, takvi problemi više se neće događati jer će im nova tehnologija omogućiti povezanost i dostupnost u svako doba.” – rekla je ravnateljica Pavešić Herkov zahvalivši u ime djece i u svoje ime još jednom zastupnicama na donaciji.

Prilikom istog susreta u dvorištu oštećene zgrade Doma u Sisku zastupnice su naglasile kako djeca mahom dolaze iz siromašnih obitelji čiji roditelji ne mogu kupiti mobitel koji može pratiti sustave za rad u online školi. ”Korištenje mobitela ne može zamijeniti međusobno druženje i to treba uvijek naglašavati, no današnje ugroze ne ostavljaju djeci nažalost puno izbora. Ovo je naš doprinos djeci u Domu, a naravno da smo se odazvali u prikupljanju novčanih i materijalnih donacija (tri kontejnera i kamp kućica od strane Marine Opačak Bilić) te potrepština u stranačkim organizacijama SDP-a. Svjesni smo da se ne zna koliko će ova kriza trajati i da će ljudima trebati pomoć idućih mjeseci, te ćemo se i nadalje organizirati i pružati pomoć stradalima imajući na umu i ostale dječje domove kojima je također nedostatak elektroničkih uređaja jedan od problema. ” – zajednička je izjava ovih pet saborskih zastupnica koje su pri tom još jednom potvrdile da neće stati samo na ovoj akciji.

 

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button