DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

SA ŠKOLAMA IZ OSIJEKA I VIROVITICE: eTwinning aktivnost „Funkcije u STEM-u“

Svi su ponosni što Srednja škola Marka Marulića ima oznaku eTwinning škole


Kata Vidaković, profesorica matematike u Srednjoj školi Marka Marulića, pozvala je učenike da se uključite u novu eTwinning aktivnost, projekt „Funkcije u STEM-u“, koji će se provoditi online tijekom prve polovine 2023. godine.

U tom će projektu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola s ciljem proučavanja funkcija u nastavi matematike i primjene znanja o njima u drugim obrazovnim područjima.
Prof. Vidaković podsjeća da su funkcije zadane analitički, tablično, grafički te dijagramima sastavni dio matematičkog kurikula te se poučavaju tijekom cijelog školovanja.

– Učenici će dopunjavati i proširivati svoja znanja usvojena na nastavi matematike te razvijati STEM kompetencije u različitim matematičkim digitalnim programima. Svojstva različitih funkcija (linearnih, kvadratnih, racionalnih, iracionalnih, eksponencijalnih, logaritamskih, trigonometrijskih) proučavat će se na konkretnim zadacima, a usvojeni matematički modeli primjenjivat će se za rješavanje problema u područjima fizike, kemije, biologije, geografije, ekonomije i drugim.

Prof. Vidaković, koja je već pokrenula i bila koordinator u nekoliko EU projekata, izražava uvjerenje da će se učenicima svidjeti osmišljene aktivnosti najnovijega projekta i da će produbiti svoje spoznaje o „funkcijama našim svagdašnjima“. Projekt „Funkcije u STEM-u“ osmislile su i krajem prosinca prošle godine prijavile za provedbu na eTwinningu profesorice Snježana Bošnjak iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek i Vlatka Hižman Tržić iz Tehničke škole Virovitica. Do sada se u projekt uključilo 12 nastavnika iz RH, BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije.

– Iz naše škole prijavilo se 15 zainteresiranih učenika i nastavnice matematike Dubravka Ištvanfi i Tea Šafar, a očekujemo da će se u projekt uključiti ukupno i do stotinu učenika. Definirane su već brojne projektne aktivnosti, među kojima online predavanja educiranog nastavnika o radu u programu GeoGebra, Desmosu i Photomathu, rješavanje zadataka na forumu, istraživanje i primjena funkcija u svakodnevnom životu, objavljivanje izrađenih uradaka u knjizi GeoGebri i Desmosu kako bi bili javno dostupni za korištenje, diseminacija projekta na školskim web-stranicama te provedba izlazne ankete i evaluacija provedbe projekta. –pojasnila je.

U posljednjih nekoliko godina u Srednjoj školi Marka Marulića provedeno je desetak partnerskih projekata u područjima ekologije i održivog razvoja, poduzetništva i gospodarstva, medijske pismenosti, socijalne uključivosti, „pametnih gradova“ budućnosti, primjene matematičkih zakonitosti u drugim znanostima i sl.

– U školi se provode eTwinning projekti i naši nastavnici sa svojim učenicima uključuju se u projekte na poziv nastavnika iz Hrvatske i drugih zemalja EU. Projektne aktivnosti kao što su sastanci, radni zadaci, forumi, ankete i sl. provode se u online okružju na posebnoj platformi za poučavanje i razmjenu ideja, a svaki projekt ima vlastiti TwinSpace, besplatnu, sigurnu platformu koja je dostupna samo drugim članovima eTwinninga u projektu, odabranim učenicima i gostima. – kaže prof. Vidaković.

Zahvaljujući vrijednom radu i zalaganju profesora Željke Korlević, Ksenije Rastije, Dubravke Ištvanfi, Kate Vidaković, Sanje Špoljarić, Marine Ivoš, vane Švamberger, Željka Milnovića i Darka Špoljarića škola je 2020. godine postala je eTwinning škola. Prof Vidković, i sama dobitnica oznake kvalitete za voditeljicu projekta, ističe da su svi profesori i učenici ponosni što je njihova škola dobila oznaku eTwinning škole pa su u školskom predvorju izvjesili dobivenu zastavu i plaketu.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Fotografije: Ustupljene)

 

 

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button