DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIUDRUGEŽUPANIJA

S.O.S. Virovitica: Održan okrugli stol „Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela”

Dana 18. listopada (utorak) u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“*, održan je okrugli stol “Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela”.

Kao panelisti na okruglom stolu sudjelovali su: Maida Pamuković – voditeljica Odjel za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju pri Služba za podršku žrtvama i svjedocima u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Martina Veršec – policijska službenica za mladež u službi krim policije iz Policijske uprave VPŽ, Nives Jozić Kvastek – predstavnica nositelja programa Ženska soba – Centar za žrtve seksualnog nasilja i Marina Stubičar – voditeljica aktivnosti partnerske organizacije.

Na početku okruglog stola prisutnima se obratila Predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica, Desa Kolesarić, koja je ukratko navela važnost održavanja okruglog stola te kako se program provodi u Virovitičko-podravskoj županiji već petu godinu. Zatim je voditeljica aktivnosti partnerske organizacije, Marina Stubičar, objasnila srž teme okruglog stola te izazove s kojima se udruga susreće tijekom provedbe aktivnosti programa. Objasnila je kako program provodi 11 organizacija civilnog društva na, sada, 17 županija te je navela sve usluge koje udruga pruža u sklopu programa.

U svojim izlaganima panelisti su govorili o važnoj ulozi koju ima policija u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela, postupanja policije tijekom prijave nasilja te izazovima s kojima se susreću tijekom svojih postupanja. Zatim je riječ bila o pojedinačnoj procjeni potreba žrtve koja se i dalje ne provodi u zadovoljavajućoj mjeri. Istaknuta je važnost rada Nevladinih organizacija u pružanju potpore žrtvama, kao i potreba većeg korištenja njihovih usluga u izradi pojedinačne procjene potreba žrtve kaznenih djela. Na kraju okruglog stola objašnjen je program u detaljnijoj formi od strane nositelja programa i istaknuti su primjeri dobre prakse u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela.

* Okrugli stol dio je aktivnosti Programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojeg  provodi Ženska soba-Centar za seksualna prava u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Informativno pravni centar, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“, DEŠA – Dubrovnik, S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja, Udruga „HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (S.O.S. telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije), Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga ZvoniMir i Ženska grupa Karlovac „KORAK“. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

(nm/Izvor: S.O.S. Virovitica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button