GLAZBANASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJE

S Controm “Sunce izlazi na zapadu”

Jučer smo u poslijepodnevnom programu Radio Slatine ugostili frontmena punk-grunge-rock sastava Contra Mateja Mihelčića Mihu, a povod druženja je bila najava izlaska njihovog debitantskog albuma “Sunce izlazi na zapadu”, kao i objavljivanje singla i video spota za pjesmu “Pričala si mi” koja već žari i pali domaćim top ljestvicama.

Grupa Contra je nastala daleke 2001. godine u Virovitici. Matej Mihelčić, Antonio Obadić, Goran Moslavac i Tomislav Moslavac su zajedno išli u glazbenu školu i iz ljubavi prema glazbi i želje da se ostvare na svoj način kroz svirku osnivaju grupu “Contra” znakovitog naziva koji opisuje njihove poglede na svijet i život i držeći se svog mota: Budi to što jesi!

Ubrzo su snimili prvi demo-uradak “Express” i time su krenule svirke.
– Tada je u Virovitici postojao klub “Vanadis” gdje su svirali različiti poznatiji bendovi i onda je mladim bendovima i nama dana prilika da im sviramo kao predgrupa. Mi klinci smo svirali i pravili muziku i uživali u to vrijeme – priča nam Miha.

Stjecajem okolnosti dogodila se poduža pauza. Svatko je nastavio nekim svojim putem, ali se i dalje sviralo. Miha je svirao u grupi Progress, a neki članovi su svirali i s bendovima izvan Hrvatske. Ostali su u glazbi i pokušali su stvarati svatko na neki svoj način.

Miha je u grupi Progress pisao tekstove i bio njihov član od 2007. do 2012. godine. Izdali su jedan album i tri video spota i puno se sviralo. Ali nakon nekog vremena su prestali svirati i svatko je nastavio nekim svojim putem. U glazbenim pauzama emisije smo puštali pjesme upravo grupe Progress, pa tako i pjesmu “Vječnost” koja je posvećena prijateljici koja je preminula u snu.

Tekstovi koje Miha piše su vezani za život, prijatelje, obitelj, događaje i iz toga vuče nepresušnu inspiraciju.
U Mihinom životu se tada dogodio prijelomni trenutak zbog kojega se maknuo iz glazbe na 10 godina. Posvetio se obitelji i poslu, a količina stresa uzrokovana još nekim uvjetima iz svakodnevice potakli su zdravstvene probleme iz kojih se Miha jedva izvukao. Razmišljajući o svemu, zaključio je da mu ustvari nedostaje glazba jer to je ono što zaista voli i što mu je manjkalo u životu.

– Glazba je nešto što je moja duša tražila u tih 10 godina lutanja. Nakon svih tih godina telefonski poziv kolege Antonia Obadića pokrenuo je ponovno priču o Contri zajedno s Goranom Moslavcem. Odlučili smo se ponovno okupiti i nastaviti tamo gdje smo stali prije 20 godina. Na početku je s nama bio Zoran Bem koji nije mogao odvojiti dovoljno vremena pa se nakon njega bendu priključuje Vedran Halužan. Za 10 mjeseci album je bio spreman – govori nam Miha te dodaje kako su stečenim iskustvom i zrelosti shvatili da nemaju vremena za bacanje te su se upustili u ozbiljniju priču.

– Pustili smo prvi singl, snimili video spot i upravo čekamo potvrdu datuma od diskografske kuće za izlazak albuma, pa će se onda moći vrtjeti po radio postajama – kaže Miha o albumu koji se sastoji od 10 pjesama (Intro, Pričala si mi, Sam, Šank, Irska, Dao sam ti sve, Nula, Oprosti, Slijep čovjek, Molim te ne plači zbog nas) s bonusom od dvije pjesme (Alone i Pričala si mi u acoustic verziji).

– Acoustic verzija pjesme “Pričala si mi” je puno nježnija, ambijentalna, koristili smo sasvim druge instrumente na isti tekst. Na taj način, sama po sebi, daje sasvim drugačiji dojam. S navedenom pjesmom smo se prijavili i na Doru, koja je sad aktualna i mogu reći da smo bili jako dobro rangirani – izjavio je Miha te dodao kako im je to dalo dodatnu potvrdu da rade dobru stvar.

Na pitanje kako “Sunce izlazi na zapadu” što je i naslov albuma, Miha spremno odgovara:
– Mislim da na zapadu sunce tek izlazi i da ljudi shvaćaju što je za njih bitno, što je za njihovo zdravlje bitno, za njihove obitelji, za njihovo slobodno vrijeme. Da moraju sami sebi biti prioritet u životu, pogotovo što se tiče ugode, sreće, zadovoljstva. Ne treba trčati za materijalnim i treba nekada povući kočnicu i usporiti.

Album koji uskoro izlazi i najavni singl koji se već vrti po medijima je podigao prašinu i telefoni stalno zvone. Dogovaraju se već i svirke i upita je sve više. U najavi je i snimanje još dva spota za pjesme “Molim te ne plači zbog nas” i “Dao sam ti sve”. Dečki iz Contre će ove sezone zasigurno imati pune ruke posla.

Za sam kraj ovog zaista zanimljivog razgovora popraćenog žestokim tonovima, Miha je slušateljima Radio Slatine poslao poruku: “Budite svoji, slijedite svoje srce, ne bojte se, zaplovite i u neke nemirne luke ako to vaša duša traži i tada ćete pronaći odgovore koje ste tražili. Slijedite svoj instinkt. Svatko traži svoj put i u tom uživa.”

Mihi i dečkima iz Contre želimo puno dobrih pjesama i uspješnih svirki i veselimo se ponovnom susretu!
“Budite to što jeste!”

(Ratka Turk i Nikolina Mažar/Foto: Matija Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button