Home / DOGAĐANJA / Roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Slavonskog Broda posjetili Slatinu

Roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Slavonskog Broda posjetili Slatinu

Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica ugostila je danas Udrugu roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Slavonskog Broda, koja je prije dolaska u Slatinu posjetila i Viroviticu.
U Slatini su goste dočekali članovi slatinske Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja na čelu s predsjednicom Marijom Maračić.

Tradicija je to koju niz godina njeguju udruge roditelja poginulih branitelja te posjećuju jedni druge, razmjenjuju iskustva, daju si potporu jer kako je naglasila predsjednica Maračić oni među sobom najbolje razumiju tugu koju nose u srcu.

Susret je započeo polaganjem cvijeća i zapaljenih lampiona te molitvom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade. Domaćini su potom goste poveli u kratki obilazak Slatine, do Spomen sobe Domovinskog rata koja djeluje u sastavu Zavičajnog muzeja Slatina, gdje ih je predsjednica Maračić upoznala s radom udruge koja je u početku brojila 120 članova, a sada ih je jedva 40. No samo njih 20-tak koji su još koliko toliko zdravi ne propuštaju redovita sastajanja petkom u prostorijama udruge, koja traju neprekidno od osnutka udruge 1994. godine

Brojne su aktivnosti koje provode članovi slatinske udruge, između ostaloga, svake godine u svibnju odlaze na hodočašće Majci Božjoj kojoj su posvetili i svoju udrugu, te obilaze marijanska Svetišta diljem Hrvatske. Na tim putovanjima sklapaju se nova prijateljstva i dogovaraju zajedničke aktivnosti koje su između ostalih urodile i ovim prijateljskim gostovanjem roditelja iz Slavonskog Broda.

Po dolasku u Spomen sobu predsjednica Marija Maračić upoznala je goste i s koncepcijom postava Domovinskog rata koji je kao izdvojena cjelina dio stalnog postava slatinskog muzeja koja je uređena zahvaljujući slatinskoj Udruzi roditelja poginulih hrvatskih branitelja, a potom im je prikazan film „Djeco naša“ u produkciji Studija Marinianis.

S tugom koja jednako boli i nakon svih ovih godina gostima je istaknuta važnost Spomen sobe koja služi i kao svojevrsna učionica povijesti, ne samo za učenike osmih razreda, već svih mladih generacija, jer njezina je svrha jednaka kao i moto Udruge „Da se ne zaboravi“.

– Ovi susreti s udrugama iz drugih krajeva Hrvatske uz razmjenu iskustava služe i da se stradanja i žrtve slatinskog, a posebice voćinskog kraja otrgnu iz zaborava te da se sjećanje prenese dalje, tim više što su se nažalost mnogi roditelji pridružili svojoj poginuloj djeci, zato je jako važno istinu o Domovinskom ratu i njegovim žrtvama prenijeti novim generacijama – zaključila je Marija Maračić.

Gosti iz Slavonskog broda put su nastavili prema Voćinu gdje su sudjelovali na svetoj misi za poginule hrvatske branitelje.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Grad Slatina otvorio novu telefonsku liniju za prijavu komunalnih problema

Grad Slatina potpisao je Ugovor o posebnim tarifama s tvrtkom Skynet Telekomunikacije d.o.o. o uspostavi ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org