DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

SVIBANJSKO HODOČAŠĆE RODITELJA POGINULIH BRANITELJA

Posjetili svetište Majke Božje Žalosne u Križevcima

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica, na čelu s predsjednikom Tomom Grahovcem, nastavlja tradiciju posjećivanja marijanskih svetišta u mjesecu svibnju, koji Crkva posvećuje Blaženoj Djevici Mariji, majci Božjoj. Ona je majka koja je tragično izgubila voljenoga sina, a isto se to dogodilo i roditeljima poginulih branitelja u njihovoj borbi za domovinu. Roditelji znaju da nitko ne može bolje razumjeti bol i patnju koju su proživjeli oplakujući svoju djecu, nego Ona, koja je pretrpjela isto takve boli. Zato svake godine tijekom svibnja grupno posjete jedno marijansko svetište i skrušeno mole za spas duša svojih poginulih sinova i kćeri.

Jučer su posjetili crkvu Majke Božje Koruške u Križevcima, koja se nalazi u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne, a čiji je suzaštitnik sv. Marko Križevčanin. Dočekao ih je župnik vlč. Kristijan Bogdan, koji je za poginule hrvatske branitelje služio svetu misu. Premda je misa služena izvan uobičajenog rasporeda bogoslužja i na njoj nije bilo drugih, domaćih vjernika, pjevači župnog zbora svojim su lijepim i uvježbanim pjevanjem to misno slavlje učinili veličanstvenim. Župnik Bogdan upoznao je slatinske hodočasnike s nastankom crkve i njenim znamenitostima, među kojima se ističe osobitost po kojoj ovoj crkvi nema premca na čitavom hrvatskom prostoru. To je kip Žalosne Majke s mrtvom Kristom u krilu na visokom stupu koji je nastao 1674. godine i oko kojega je kasnije izgrađena crkva.

Roditelji poginulih branitelja posjetili su i grkokatoličku katedralu Svete Trojice, gdje ih je s najvećim sakralnim objektom u Križevcima i osobitostima grkokatoličke vjere upoznao student teologije Bratomir Kojadinović, a u Križevačkoj zvjezdarnici voditelj Kozmološkog centra Andrej Dundović pokazao im je taj jedinstveni objekt, otvoren prije godinu dana, i pojasnio njegovu funkciju.

– Mi se i dalje, već više od 30 godina, sastajemo svakog petka u prostorijama naše udruge, molimo i razgovaramo o našoj poginuloj djeci. Ipak, ova svibanjska hodočašća svima nam mnogo znače jer znamo da je s nama Isusova Majka, pa je na prigodnim misnim slavljima posvećenim našoj djeci usrdno molimo za spas njihovih duša, a nama da pomogne na putu do susreta s njima u vječnosti. – kaže Tomo Grahovac, predsjednik najžalosnije udruge iz Domovinskog rata.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica u vrijeme osnivanja imala je 117 članova. Danas je čini tek 15 roditelja, koji samo žele da se ne zaboravi žrtva njihove djece.

(Glas Slavonije, Petar Žarković; Foto: pž)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button