DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Robert Međurečan u Slatini predstavio svoju knjigu

Večeras je u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano predstavljanje knjige ”Krletka za glinenog goluba” autora Roberta Međurečanina. Osim same institucije Knjižnice u organizaciju ove književne večeri aktivno se uključila i Turistička zajednica grada, a svoj obol u ulozi voditeljice odnosno moderatorice predstavljanja samog autora dala je i profesorica Melita Schmitz.

Na samom uvodu posjetitelje je s književnim opusom gosta autora, posebice s naglaskom na njegov spomenuti posljednji roman, upoznala v.d. ravnateljice Knjižnice Marija Cindrić. Nekih 60-ak minuta potrajalo je ovo druženje, a s obzirom na dugotrajno prijateljstvo i poznanstvo moderatorice Schmitz sa gostom, čak i u tom kratkom vremenu posjetitelji su mogli doznati brojne zanimljivosti i poučne crtice iz zaista osebujnog života ovog prije svega pisca, ali i glazbenika, scenarista, pa čak i na domaćoj sceni ”jakog” kvizomana.  No prije svega naglasak je bio na Robertovim počecima odnosno uzrocima ulaska u spisateljske vode. Naime kao i brojni mladići devedesetih Robert je zajedno sa svojim društvom iz Zagreba odlučno primio oružje i krenuo u rat. Ta priča potrajala je dvije godine, a njezine posljedice puno puno duže. Povratak ”normalnom” životu završio je dugotrajnom borbom sa PTSP-om, a izlaz iz tog pakla stigao je kroz ostavljanje rečenica na papiru, a koje su kroz korice knjiga-romana ostavile sve ono s čime se borio duboko u sebi. I upravo je kroz taj vid jedne vrste psihoterapije uspio pobijediti svoje strahove i beznađe. Upravo je rat, ne njegov direktan opis, već sve ono što isti ostavlja za sobom kroz sve kasnije posljedice tema njegovih romana, a u kojima kroz zanimljivu dinamičnu krimi priču i nudi pokušaje rješenja tih posljedičnih  problema. Svim mladim i budućim piscima šalje uvijek istu poruku da što više čitaju jer kako i sam kaže i prizna – ”Puno čitam da bi bolje pisao”. Osim što mu je čitanje donijelo pregršt znanja i podataka, a isto tako i poneku kunu zarađenu na brojnim tv kvizovima, posebno je zanimljiva crtica iz njegova života da je bio i član poznatog glazbenog sastava Agrameri. Tako se u ovu večer inače organiziranu povodom Dana hrvatskih književnika i Mjeseca hrvatske knjige odlično uklopio i nastup dua Varga – Čižek s nekoliko obzirom na zadanu temu i više nego pogođenih glazbenih brojeva.

 Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot