NAJAVE DOGAĐANJA

Retrospektivna izložba jednog od najpoznatijih hrvatskih suvremenih karikaturista Nika Titanika stiže u Slatinu!

Turistička zajednica Grada Slatine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Slatinu donose retrospektivnu izložbu jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista – Nika Titanika.

Kronika hrvatske gluposti – retrospektivna je izložba karikatura Nikole Plečka, poznatijeg kao Nik Titanik, povodom 28 godina bogate karijere, čije će se otvorenje održati u srijedu, 18. svibnja 2022. godine u Zavičajnom muzeju Slatina s početkom u 19:00 h, a posjetitelji će ju moći pogledati sve do 20. lipnja 2022. godine.

Nikola Plečko kroz svoju bogatu dosadašnju karijeru održao je brojne skupne i samostalne izložbe, a za iste i svoj rad dobio je mnoge istaknute nagrade. Njegovi su radovi objavljivani u raznim listovima, tjednicima i portalima, od kojih valja istaknuti Večernji list, Slobodna Dalmacija, 24 sata i monitor.hr. Najpoznatiji je po svojim portretnim karikaturama političara. Do danas je nacrtao i objavio oko 12.000 karikatura.

“Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja, Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme.” (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

Dođi i sagledaj stvari iz drugog kuta – nasmij se od srca!

(mf/TZG Slatine, ZM Slatina)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button