DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

“Requiem za Belu Nemeth” predstavljen i u Slatini

Vladimir Jakopanec, hrvatski književnik s australskom adresom, ovih dana u Hrvatskoj predstavlja svoj novi roman „Requiem za Belu Nemeth“. Roman je danas predstavljen u organizaciji i u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

Uvod je odradila ravnateljica knjižnice Ana Knežević, iznijevši biografiju Vladimira Jakopaneca, kojemu je ovo već četvrti posjet Slatini i četvrta promocija jednog od njegovih književnih djela. Odlomke iz romana čitala je Nikolina Mažar.

Vladimir Jakopanec rođen je 1948. godine u Hrvatskom zagorju, odrastao u Varaždinu i Koprivnici. Na Filozofskom fakultetu Zagrebu i Ljubljani studirao je engleski i hrvatski jezik te teologiju na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Krajem osamdesetih s obitelji odlazi u Australiju gdje započinje nov život. Od 1987. do 2007. u Melbourneu vodi studio za restauriranje pozlaćenih antikviteta i skulptura od bronce. S dvoje kipara otvorio je odjel za skulpturu u bronci te u Melbourneu i njegovim parkovima postavio niz izuzetnih skulptura. Dugogodišnji je urednik hrvatskog programa na tamošnjem 3mdr radiju.Posljednjih godina predaje hrvatski jezik na Victorian School of Languages. Književnost je od njegovih ranih godina grana umjetnosti u kojoj se pronalazi i ostvaruje. Prva zbirka poezije izlazi mu 1977. Druga zbirka pod naslovom “Riječ i njene sjene” izlazi u Melbourneu 2002. Nakon tih zbirki okreće se prozi. 2013. mu izlazi prvi roman “U zamci Nefretitis”, drugi roman “Heretici” izlazi mu 2016. godine. Između ta dva romana objavljuje i knjigu pripovijedaka “Omorina”. Ove godine izlazi mu novi roman “Requiem za Belu Nemeth”.

Bela je žrtva nasilja u domu, koje će ostaviti ožiljke i odrediti njen život.

U svom romanu Requiem za Belu Nemeth, Vladimir Jakopanec vraća se psihološkom profiliranju likova kojima je sudbina prepriječila put prema uspjehu.

Stigavši do oko sredine romana, spisatelj Jakopanec, suočava se sa vlastitom životnom dramom kada obolijeva od raka.Ova njegova dijagnoza utječe na radnju romana.Tako se oko sredine upleće bezimeni pripovjedač. U ozračju obavijenom Faureovim Requiemom, glavni junak i bezimeni pripovjedač romana počinje razmišljati o svojoj bolesti, završetku života i vječnosti.

Roman čija je radnja fiktivna ipak donosi u sebi niz situacija koje su apsolutno ostvarive u životu.

Promociji knjige, koja je u podlozi bila praćena Faureovim Requiemom, koji je tiho svirao prisustvovali su učenici Industrijsko obrtničke škole Slatina, te drugi zainteresirani posjetitelji Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button