DOGAĐANJANASLOVNICA

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE: U tijeku je obnova krovišta i potkrovlja slatinske škole

Glavni cilj projekta je jačanje STEM kompetencija darovitih učenika i njihovih učitelja

U okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“, prije godinu dana Osječko-baranjskoj županiji odobren je projekt uspostave „Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske“, koji će biti usmjeren k darovitim učenicima u STEM području, radi jačanja njihovih STEM kompetencija, kao i kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. U tom centru razvijat će se novi modeli učenja, strategije podučavanja i druge odgojno-obrazovne aktivnosti u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva, a previđena je i modernizacija infrastrukture i opreme te pružanje jednakih mogućnosti obrazovanja socijalno ugroženim učenicima i učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 21.020.771,60 kuna, koji s 85 posto financira Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora i s 15 posto Državni proračun Republike Hrvatske. Među devet partnera u provedbi projekta su Virovitičko-podravska županija i Osnovna škola Josipa Kozarca u Slatini. Za trajanja projekta, do 14. travnja 2024. godine, bit će izvedeni opsežni građevinski radovi u školama partnerima u Slatini, Josipovcu Punitovačkom i Suhopolju (zvjezdarnica, planetarij, laboratorij, STEM učionica, informatičke učionice…), a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Poduzetnički inkubator BIOS, također projektni partneri, nabavljat će suvremenu opremu potrebnu za održavanje raznovrsnih edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike.

Do sada je u okviru brojnih aktivnosti provedeno testiranje ukupno 2162 učenika iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije kako bi se otkrili učenici koji pokazuju pojačan interes za znanstvena područja, a proveden je i niz drugih projektnih aktivnosti, održan je niz različitih edukacija jačanja STEM kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika.

U Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima OŠ Josipa Kozarca organizirala je aktivnosti programa “Škole u prirodi” za 32 učenika osnovnih škola Virovitičko-podravske županije koji sudjeluju u edukativnim sadržajima s naglaskom na područja biologije, kemije i astronomije, a povodom Dana Osječko-baranjske županije i 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, prvih dana lipnja u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održana je manifestacija pod nazivom „10 godina OBŽ kroz europske projekte“, u kojoj je predstavljen i projekt “Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske”. Manifestaciju je organizirala Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, kako bi se predstavili projekti financirani sredstvima Europske unije i njihov doprinos razvoju na području Osječko-baranjske županije.

U okviru projekta u Slatini je u tijeku obnova krovišta i rekonstrukcija potkrovlja OŠ Josipa Kozarca radi prenamjene toga prostora prema projektu slatinske tvrtke Arhis d.o.o., a radove izvodi Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave.

Obnova i rekonstrukcija potkrovlja OŠ Josipa Kozarca u Slatini obuhvaća površinu od 281,4 četvorna metra neto korisne površine, što predstavlja manje od polovine površine potkrovlja. U tom dijelu bit će uređene dvije učionice za rad s darovitim učenicima, kabinet, sanitarni čvor, hodnik i nekoliko manjih spremišnih prostora.   

Od ukupne vrijednosti projekta, Virovitičko-podravskoj županiji i dvjema školama (u Slatini i Suhopolju) pripada 7.552.786,03 kuna, približno milijun eura.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/ Foto: Petar Žarković)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button