NASLOVNICAUDRUGE

Redovnu izvještajnu Skupštinu održala slatinska HVIDR-a

Udruga HVIDR-a Slatina danas je u prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Slatini održala redovnu izvještajnu Skupštinu.
Nakon intoniranja hrvatske himne sve nazočne, među kojima su bili i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, viši stručni savjetnik u Područnoj jedinici Virovitica, Sektoru za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Anto Krišto, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Krunoslava Šaraboka, predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPŽ i predsjednik koordinacije za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, načelnik policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, te brojni predsjednici i predstavnici braniteljskih, stradalničkih i ostalih udruga sa slatinskog područja, susjednih općina te gradskih institucija, pozdravio je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je potom podnio iscrpno izvješće o radu udruge i financijsko izvješće za 2018., te plan rada i financijski plan za 2019. godinu.

Između 60-tak aktivnosti kojima je udruga bila organizator ili suorganizator, a njezini članovi potpora prijateljskim udrugama, predsjednik Nikolić istaknuo je nekoliko projekata s kojima će između ostaloga nastaviti i u narednom razdoblju: „Aktivniji, zdraviji i osnaženi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji“, „Istina o pobjednicima“, „Memorijalna hodnja Mikleuš-Četekovac“, „Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćinu“…

Kao i svih dosadašnjih godina i u narednom razdoblju nećemo zaboraviti niti jednog našeg poginulog hrvatskog branitelja te ćemo povodom obilježavanja godišnjica pogibije nastaviti obilaziti spomen obilježja i njihova posljednja počivališta. Isto tako nastavit ćemo s organizacijom memorijalnih turnira,  športskih susreta i radnih akcija na uređenju spomen obilježja.“ – rekao je Nikolić te naglasio kako će s ciljem osnaživanja HRVI, članova njihovih obitelji i branitelja oboljelih od PTSP-a i cijele braniteljske populacije u socijalnom, psihološkom i zdravstvenom smislu, kroz projekt „Jači od zaborava“ organizirati tribine, edukacije i druge aktivnosti uz pružanje administrativne podrške i pomoći s ciljem ostvarivanja zakonom zajamčenih im prava.
Kako bi očuvali istinu o Domovinskom ratu pokušat ćemo informirati što veći broj djece i mladih o Domovinskom ratu jer samo na taj način možemo postići-Da se ne zaboravi.“ – zaključio je Nikolić.

Nakon što je Josip Habl podnio izvješće o športskim aktivnostima, a Ivan Medved Nadzornog odbora, sva su izvješća jednoglasno prihvaćena.

Pred kraj Skupštine nazočnima su se obratili predstavnici gostujućih udruga i institucija koji su članovima slatinske HVIDR-e zaželjeli uspješan daljnji rad.
Između ostalih, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica, Marija Maračić govoreći o zajedničkoj suradnji koja se odvija pod motom „Da se ne zaboravi“, istaknula je:
Djeca su naša budućnost, djeca su ta koja će nastaviti vaše živote i daljnje nastojanje…, ali vjerujte moji invalidi, pred vama je još jedna velika bitka za Hrvatsku. Vi ste ju stvorili, molim vas suprotstavite se svima koji bi našoj Hrvatskoj, natopljenoj vašom krvlju i krvlju naše djece htjeli oduzeti identitet… Čuvajte ju i budite jedinstveni.“

Na kraju Skupštine svoju potporu i pohvale radu slatinske HVIDR-e uputio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, kao i svim braniteljskim udrugama na slatinskom području i cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji.
I ovom je prigodom, između ostaloga, govorio o provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, te pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, posebno se osvrnuvši na mirovinska prava uz naglasak da Zakon ne djeluje retroaktivno.
Istaknuo je kako je vraćanjem područnih jedinica, braniteljima olakšano ostvarivanje prava, te da im je za sve konzultacije i informacije na raspolaganju viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Anto Krišto u Područnoj jedinici Virovitica.
Isto tako tijekom 2019. godine kroz palijativnu skrb nastojat će se zbrinuti oni hrvatski branitelji koji su ostali sami, rekao je Križić, te se na kraju zahvalio svima na potpori.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button