DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Redovnu godišnju izvještajnu skupštinu zajedno održali ŽP VPŽ i GO Slatina Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

Danas su po prvi puta od osnutka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata na ovim prostorima redovnu godišnju izvještajnu skupštinu zajedno održale Županijska podružnica UHDDR Virovitičko-podravske županije i Gradska organizacija UHDDR grada Slatine koja trenutačno broji 188 članova, a potporu su im svojim dolaskom iskazali predstavnici temeljnih ogranaka ove udruge iz Slatine, Bakića, Sladojevaca i Gornjeg  Miholjca, kao i novoosnovanog Općinskog ogranka Sopje koji je do sada upisao oko 45 članova.

Nakon intoniranja Hrvatske himne i odavanja počasti poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje pozdravne riječi nazočnim članovima te brojnim gostima uputio je predsjednik ŽP UHDDR VPŽ Vlado Kočiš.

Uslijedio je izbor radnog predsjedništva i ostalih radnih tijela, skupštinom je predsjedavao Željko Kolinger uz potporu članova Ivice Pavina i Zdravka Kodrića, dok je ulogu zapisničara preuzeo Drago Gerenčir. Nakon izvješća predsjednika Verifikacijske komisije Josipa Matića i usvajanja Poslovnika o radu skupštine, uslijedila su izvješća o radu u 2023. godini.  

Vlado Kočiš

Izvješće o radu ŽP UHDDR VPŽ u protekloj godini podnio je predsjednik Vlado Kočiš, a GO UHDDR Slatina predsjednik Dragutin Radočaj.

Obojica su se u svojim izlaganjima osvrnuli na aktivnosti u kojima su sudjelovali s naglaskom na zajedništvu svih temeljnih ogranaka koje krasi ovu udrugu i daje joj snagu.
Financijska izvješća podnio je Željko Kolinger, a izvješća Nadzornog odbora, ŽP Mihael Čolak i GO Dražen Kordi.
Potom su predsjednici Kočiš i Radočaj iznijeli plan rada i financijski plan za 2024. godinu, a sva su izvješća jednoglasno usvojena.

Dragutin Radočaj

Tom su prigodom naglasili i pohvalili izvrsnu suradnju, ne samo unutar svoje udruge već i sa svim braniteljskim udrugama koje djeluju na području naše županije, osobito županijskom i slatinskom HVIDR-om, kao i Gradom Slatinom bez čije pomoći ne bi bilo moguće provesti brojne planirane aktivnosti.

Uz organizaciju i sudjelovanje na svim obljetnicama, memorijalima i komemoracijama u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje kao i obljetnicama svih značajnijih datuma za grad, županiju i RH spomenute su i brojne druge aktivnosti. Među njima se posebno ističu one vezane uz uključivanje u rad djece svojih članova, a za koje između ostaloga tradicionalno svake godine organiziraju odlazak na Susrete djece hrvatskih branitelja u Savudriji.

Pod posljednjom točkom dnevnog reda usvojena je i Odluka kojom se na dužnosti u ŽP i GO imenuje novoizabrani predsjednik Temeljnog ogranka Sladojevci Zdravko Kodrić umjesto Petra Derdića koji je na iste dao ostavke, a isto tako na njegovo mjesto u Nadzornom odboru ŽP UHDDR VPŽ imenovan je Ivica Tropšek. 

Nakon što se predsjednik Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sopje Josip Matić zahvalio na potpori pri nedavnom osnivanju i uključivanju u zajedničke aktivnosti, riječ su dobili i nazočni gosti. Tako su čestitke na uspješnom radu Županijskoj podružnici i Gradskoj organizaciji UHDDR uputili predsjednik Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, predsjednici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Slatina Ozren Rastija i Ogranka Voćin Darko Božičković, zatim predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ Jurica Culej, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić te predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, a na kraju je riječi podrške izrazio i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić.

Uz potporu jedni drugima svi su redom izrazili i nezadovoljstvo braniteljskim udrugama iz drugih dijelova Hrvatske koje uopće ili vrlo slabo dolaze na obilježavanje obljetnica pogibije žrtava Domovinskog rata na području Virovitičko-podravske županije gdje se posebno ističu komemoracije u Voćinu i Četekovcu, dok s druge strane naše udruge organizirano redovito pohode obljetnice stradanja u Vukovaru, Škabrnji, Kninu i drugim stradalničkim mjestima. Smatraju da se svakoj žrtvi Domovinskog rata treba posvetiti jednaka pažnja i ne dozvoliti da se zaboravi.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button