DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Recikliraj, posadi, ukrasi, prirodu svoju ti spasi – s društvom “Naša djeca” Slatina

Danas se u 16.00h u prostoru Društva “Naša djeca” Slatina održala Eko Božićna radionica. Radionicu su vodile predsjednica društva Ivana Strupar te tajnica i volonterka Tamara Dorić koja je i koordinatorica Eko projekta.

Radionicu su posjetili i gosti iz Osnovne škole Josipa Kozarca – učiteljica posebnog odjela Ana Majdenić s dvije asistentice i tri učenika, te Nataša Rap – rukovoditeljica Eko odjela Hrvatskih šuma uprava šume Slatina.

Svi zajedno su izrađivali božićne ukrase od eko materijala (jute, kartona i grančica). Od odbačenih smrekovih grančica su pravili aranžmane koje su kitili s izrađenim eko ukrasima. U lončanicu su zasadili mladu smrekovu sadnicu koju će na proljeće presaditi u park EPIcentra Sequoia.

– Cilj radionice je osviještenost o očuvanju prirode i okoliša kroz igru i zabavu. Nekada su ljudi upravo na ovaj način ukrašavali svoje domove, prirodnim materijalima i odbačenim grančicama smreke i bora. Ukrasi su bili jabuke i orašasti plodovi, – rekla je Nataša Rap.

Eko projekt Društva “Naša djeca” se proteže kroz cijelu godinu s različitim aktivnostima. U lipnju su imali sadnju eko bilja i bojanje lončanica. U suradnji s Kinom Slatina su imali dvije radionice na kojima su izrađivali likove iz predstava od eko materijala. Kroz svima znani Dječji kutak su imali jesensku eko radionicu i pripreme za manifestaciju YEsen u hEPIcentru Sequoia. Također su eko priču utkali i u Dječji tjedan (9. listopada) u kojem su naglasili osim dječjih prava i ekologiju.

Ovom radionicom su za kraj godine zaokružili priču spojivši Dan volontera (5. prosinca) ekološku osviještenost i Božić. Za kraj radionice je upriličena zanimljiva igra u kojoj su djeca slučajnim odabirom nalazila slatkiše ispod papirnatih čaša.

Ne zna se tko je više uživao – mali ili veliki sudionici. Zabavnom i veselom ugođaju su doprinijeli i zvuci božićnih pjesama Malog zbora Glazbene škole Milka Kelemena.
Prava božićna Eko bajka.

(Tekst i foto: Ratka Turk)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button