POLITIKA

Reakcija Mirana Janečića, predsjednika GO HDZ-a Slatina na optužbe iznesene u tekstu objavljenom na portalu “Novosti”

Poštovane Slatinčanke i Slatinčani,

Obraćam Vam se povodom objave teksta na portalu Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, od 22.travnja 2018. godine koji je potpisala gđa Paulina Arbutina.

Pod naslovom “Drugo oslobođenje Slatine” plasiraju se teze kako je „HDZ sa svojim partnerima…financirao brojne revizionističke publikacije“ te kako je „s prošlogodišnjim dolaskom koalicije nezavisne liste i SDP-a na vlast konačno otvoren prostor za organiziranje naučnog skupa na temu antifašizma“. Stradavanja Hrvata u Slatinskom Drenovcu nazivaju se „navodnim“, a prozvane su i „službene delegacije“ koje „za državne praznike polažu vijence na Spomenik-križ na slatinskom groblju“.

U tekstu su, dakle, iznesene tvrdnje koje podsjećaju na neka prošla vremena kada se vlast bivše države etiketiranjem i javnim prozivanjem odnosila sa svima onima koji nisu bili njihova mišljenja ili se nisu uklapali u politiku jednoumlja.

Očito da je trebalo proći niti tri desetljeća hrvatske samostalnosti da takav način retorike ponovno oživi s traženjem unutarnjih neprijatelja koji se protive “istini”.

I gle slučajnosti, baš je Slatina taj grad u koji trebaju doći osloboditelji kako bi revizionisti u režiji lokalnih vlasti predvođeni HDZ-om bili pobijeđeni i kako bi dolaskom koalicije neovisnih i SDP-a bio konačno „otvoren prostor organiziranju naučnog skupa na temu antifašizma“.

Objavljen tekst ne samo da vrijeđa članove HDZ-a nego i grubo napada katoličko svećenstvo i objavljivanje publikacija s temama o stradanju svećenika u 2 svjetskom ratu.

Jedno takva publikacija objavljena je nakon znanstvenog skupa “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme” na kojem je govorio i sam Biskup Antun Škvorčević. Ili se možda se pod tim „publikacijama“ misli na knjigu “Slatina u vjetrovima povijesti” pokojnog Drage Pelikana gdje su poimence navedene žrtve stradale u 2. svjetskom ratu?

Nije mi želja polemizirati o brojevima žrtava, događajima i stradanjima ljudi u Drugom svjetskom ratu, jer tim temama se trebaju baviti povjesničari i stručnjaci. Stjecajem nesretnim povijesnih okolnosti, hrvatski narod je u 20. stoljeću i previše propatio.

Ono što me kao građanina Slatine, predsjednika Gradske organizacije HDZ-a i predsjednika Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije smeta i vrijeđa je način na koji se navedeni skup odnosi prema žrtvama i svima onima koji tim žrtvama žele odati poštovanje. Žrtvama, koje su pod okriljem noći odvođene u logor u Slatinskom Drenovcu, žrtvama koje su pogubljivane bez suđenja. Svi oni koji su nazočili skupu “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme” mogu posvjedočiti da je na tom skupu vladala jedna sasvim druga atmosfera…

Budući da je u tekstu navedeno da je sadašnja gradska vlast odnosno koalicija neovisnih i SDP-a otvorila prostor za organiziranje simpozija antifašista, očito se provlači teza kako je to prije bilo zabranjeno.

Niti je tko zabranjivao organiziranje skupova o temama antifašizma, niti je od strane HDZ-a veličao fašizam ili ustaštvo. To su radili neki drugi, pa čak i spomenuti govornici na održanom skupu…

Na ovaj način i s takvim porukama koje ne pridonose tome da se jednako poklonimo svim stradalima kako u Drugom svjetskom tako i u Domovinskom ratu, sigurno nećemo osigurati temelje za normalan dijalog i suradnju o pitanjima naše povijesti.

Zanima me jedino što će biti s našom budućnosti i smatra li sadašnja gradska vlast sebe zaista osloboditeljima od revizionističkih sila?

Kao Slatinčan i Vaš sugrađanin zaista smatram da moramo reagirati na tekstove ovakvog sadržaja jer imamo obvezu i odgovornost prema budućim generacijama kako bi Slatina bila mjesto sretnih i zadovoljnih ljudi.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Slatina
Miran Janečić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button