DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Ravnateljica slatinskog Centra za socijalnu skrb gošća slatinskih umirovljenika

”Starije osobe i umirovljenici u sustavu socijalne skrbi” ime je predavanja održanog danas u Hrvatskom domu, a kojeg je za svoje članove, ali i sve ostale zainteresirane građane organizirala Udruga umirovljenika Slatina. Na ovoj osmoj edukaciji o zdravstvenoj preventivi danas je gošća predavačica  slatinskih umirovljenika bila Ljiljana Randelj ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina. Kao i svaki puta do sada prvi čovjek Udruge umirovljenika Slatina predsjednik Vladimir Domić pozdravio je prisutne te pri tom najavio gošću kojoj se i srdačno zahvalio na dolasku.

U prilično opsežnom izlaganju ravnateljica je između ostalog predstavila instituciju Centra pa su tako prisutni upoznati sa strukturom i obujmom djelovanja istog, ali i sa statističkim podacima. Tako je pod nadležnošću slatinskog, zajedno sa orahovačkim centrom, oko 35 000 stanovnika. Slatinski Centar za socijalnu skrb  godišnje bilježi 6 000 dolazaka stranaka, a u njemu trenutno radi 19 djelatnika, od toga 14 stručnih.

Prema posljednjim dostupnim podacima iz popisa stanovništva (2011.godine) u Hrvatskoj je bilo 785 633 stanovnika starija od 65 godina što je činilo 17,7 posto ukupne populacije, a prema riječima Ljiljane Randelj, taj  je postotak  s obzirom na prvenstveno velik udio odlaska mladih na rad izvan granice Hrvatske sada i puno veći.  Objasnila je predavačica i osnovne razlike između organizirane socijalne skrbi koju pružaju institucije poput slatinskog Centra i humanitarnog rada, a dosta je bilo riječi i o samom Zakonu o socijalnoj skrbi kao i o imovinskim pitanjima s naglaskom na pojašnjenje Ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Pohvalila je ravnateljica udrugu umirovljenika, ali i sve ostale slatinske udruge u čije su aktivnosti uključeni članovi ove skupine  ljudi starije životne dobi naglasivši kako je takva uključenost najbolja u cilju očuvanja životne funkcionalnosti. Na njezine riječi nadovezao se predsjednik slatinskih umirovljenika Vladimir Domić još jednom javno pozvavši, ne samo članove udruge, već i sve ostale slatinske umirovljenike, na zajednička druženja u prostorima udruge na adresi Kolodvorske ulice, a koja se održavaju svakog ponedjeljka i petka.

dj

Foto: Damir Jukić


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button