CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak: Odluka o COVID potvrdama stupa na snagu od ponedjeljka, a počet će se primjenjivati od utorka

Gostujući na RTL televiziji, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasio je kako „Odluka o COVID potvrdama stupa na snagu od ponedjeljka, a počet će se primjenjivati od utorka“.

  • To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanje, nego za sve. To je napravljeno iz dva razloga. Zato što je dan prije toga nedjelja, pa će se teško organizirati testiranje za sve nedjeljom. Ovako pružamo mogućnost prilagodbe sustava jer prvi dan primjene će sigurno biti najteži, sigurno biti najteže. Dakle pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju, da u utorak imaju COVID potvrde – istaknuo je Capak.

Kazao je i kako se razmišlja o uvođenju COVID potvrda u teretane, kafiće i restorane:

  • Tu ipak treba jedna postupnost. Broj testiranja, s obzirom na to da mi imamo, sada nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj, imamo negdje oko 500 tisuća onih koji su preboljeli ovu bolest, dakle mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima.

Kaže kako će se priznati odgovarajući drugi dokazi u koje spada i potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju. Kazao je i kako svi oni koji su se cijepili prije 6 mjeseci drugom dozom – “neka dođu na booster dozu, odnosno na treću dozu cjepiva“.

Osim toga, Krunoslav Capak je rekao i da se rezultati kućnih COVID testova neće priznavati, odnosno da se uz pomoć njih neće moći do COVID potvrda. Kaže kako se kućni testovi ne priznaju nigdje u svijetu:

  • Ako bi netko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR.

Inače, Capak je potvrdio da će potvrda o preboljenju bolesti COVID-19 vrijediti godinu dana.
(www.rtl.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button