Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

Ratka ugostila Optiku Igor i dr. Brunu Sunajka

Ljudsko oko je jedan od najsavršenijih optičkih instrumenata, te zajedno s mozgom, predstavlja ulazna vrata, bez kojih je teško i zamisliti svijet oko nas. Preko 80% informacija koje dobijemo su one putem vida. To naše predragocjeno osjetilo trebamo posebno čuvati i na vrijeme uvidjeti, ako su u pitanju nekakve bolesti ili anomalije.

Stoga smo, u suradnji s Optikom Igor, u naš studio pozvali Brunu Sunajka spec.oft.subspec. prednjeg segmenta oka, voditelja odjela oftalmologije i optometrije Opće bolnice Virovitica i vanjskog suradnika Optike Igor u Slatini.

Razgovor smo započeli s najčešćim problemima i izazovima s kojima se susreće današnji čovjek. Današnji život i poslovni dio, a i ostale aktivnosti utječu na opterećenje i kvalitetu našeg vida. Računala, mobiteli i ostalo su postali većinski dio naše svakodnevice i uvelike utječu na kvalitetu našega vida. Naš vid je izložen svakodnevnom naporu upravo zbog napretka tehnologije..

Upravo zbog toga nam je bitan kvalitetan očni pregled, jer se pomoću njega može razlučiti da li se radi o normalnim fiziološkom promjenama (izazvanim naporima ili vanjskim čimbenicima) ili se radi o patološkim tj. bolesnim stanjima oka, a samim time i bolesnim promjenama vida. Jako je bitno da očni pregled obavi oftalmolog jer je stručan da sagleda i prepozna u cijelosti eventualne fiziološke ili patološke promjene na oku.

Najčešći problemi koji muče pacijente su:

  • problem suhog oka i slabije detekcije suznog filma koji se može ublažiti korištenjem umjetnih suza,
  • važnost detekcije povišenog očnog tlaka kod kojeg se, ukoliko je povišen, može razviti glaukom tj. trajno oštećenje vida i vidnog živca,
  • detektiranje očne mrene, tj. zamućenje očne leće koje je vrlo bitno uočiti na vrijeme (to je zahvat koji vrlo uspješno obavljaju u Općoj bolnici Virovitica i na koji dolaze ljudi iz svih krajeva Hrvatske),
  • detektiranje dioptrije, da ona odgovara pacijentu, bilo da se radi o dalekovidnosti ili kratkovidnosti da bi pacijent mogao normalno i bez poteškoća funkcionirati.
  • zaštita od plavog svijetla i UV zračenja kojem smo jako izloženi (TV, računala, mobiteli, LED svijetla itd.).

Osobe koje su višesatno izložene plavom svijetlu ili UV zračenju mogu se zaštititi naočalama bez dioptrije koje služe samo za zaštitu. 

Na kraju razgovora dr. Sunajko je istaknuo optičara jer su kvalitetna dioptrijska stakla ili leće presudni za zdravlje naših očiju i normalnog funkcioniranja.

Pozvali smo slušatelje da obrate pažnju na zdravlje svojih očiju i da dođu na pregled. Nadamo se da su naši slušatelji dobili neke informacije, a mi smo kroz razgovor došli na ideju da ih u budućnosti uključimo u razgovor s pitanjima. Tema koja je uvijek aktualna zaslužuje da joj pridamo pozornost u našem eteru.

Hvala dr. Bruni Sunajku na posvećenom vremenu!

Ratka Turk i Zvonko Štimac 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button