DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJEUDRUGE

Ratka Turk ugostila Zajednicu žena “Katarina Zrinski “

Tijekom jučerašnjeg poslijepodnevnog programa Radio Slatine posjetile su nas gošće iz Zajednice žena “Katarina Zrinski”, predsjednica Ivona Balić i članice Romina Bertić i Ivana Strupar. Povod gostovanja je bio da slušatelje pobliže upoznamo s postojanjem i djelovanjem te zajednice.

Zajednica žena “Katarina Zrinski ” je organizacija žena Hrvatske Demokratske Zajednice, osnovana u Splitu 20. veljače 1999. godine, tako da je ovo bila svojevrsna obljetnica osnutka.

Zajednica promiče obitelj kao temeljnu zajednicu društva, afirmirajući ulogu žene u obitelji, potiče dosljednu provedbu nacionalne politike za promicanje jednakosti žena, borbu protiv nasilja nad ženama i djecom, odgoju djece i mladih, suradnju s nevladinim organizacijama u promicanju prava žena.

U Hrvatskoj je ukupno 6 aktivnih zajednica. Predsjednica i članice su u razgovoru istaknule nekoliko njihovih humanitarnih aktivnosti. Jedna od njih je i posjet privatnoj ustanovi Dom Jelena za stare i bolesne iz Slatine.

Vlasnica doma Jelena Perković u domu ima smještene starije osobe, od starih i pokretnih, pa do teško bolesnih i nepokretnih osoba.

– Unatoč vrlo kvalitetnoj skrbi o svim korisnicima doma, mi smo odlučile posjetiti dom, ponijeli prigodne poklone i na taj način uljepšali dan korisnicima. Susret se događao u dvorištu doma zbog epidemioloških mjera, a korisnici su i nam uzvratili darujući nam simbolično svoje ručne radove. Sreća zbog posjeta i druženja je bila obostrana, – istaknula je predsjednica Ivona Balić. 

Članica zajednice Romina Bertić je rezimirala prikupljanje i pakiranje darova za Svetog Nikolu, kojima su darivale Dječji vrtić “Zeko” i Dječji vrtić “Suncokret ” iz Slatine, ali i 27 djece smještene u udomiteljskim obiteljima na području Slatine. 

– Dječja radost i veselje nas je vratila u djetinjstvo, emocije su proradile, donijeli smo im darove, a dobili puno, puno više, – rekla je Romina.

Članica Ivana Strupar je ispričala o aktivnosti povodom blagdana Svete Lucije gdje već tradicionalno ispred crkve Svetog Josipa i Blaženoga Ivana Merza zajednica žena dijeli građanima božićnu pšenicu.

– Mala, simbolična gesta koja podsjeća na tradiciju, običaje i veseli ljude, a to je i cilj svega, – istaknula je Ivana.

Predsjednica Ivona Balić je i najavila predstojeću aktivnost povodom Dana Narcisa koji se obilježava 27. ožujka. To je dan obilježavanja prevencije o ranom otkrivanju raka dojke.

– Organizirat ćemo tribinu na kojoj će gostovati dr. Alenka Borovčak Lovrenc kao stručna osoba i Tajana Dorić kao mlada žena koja ima iskustvo s karcinomom. Cilj tribine je osvještavanje i informiranje žena, ne samo o bolesti, već i o pravima i mogućnostima oboljelih. O točnom terminu i lokaciji održavanja ćemo vas na vrijeme obavijestiti. Naravno da ćemo i ove godine organizirati prigodno druženje povodom Dana Žena, onda nam u susret idu Uskrsni blagdani i tako redom kroz godinu. Trudimo se svake godine obilježiti svaki bitan datum koji je vezan za djecu i obitelj, – rekla je predsjednica Ivona Balić.

Bilo je to ugodno informativno druženje u kojem su, nadam se, uživali i slušatelji. Poželjeli smo im puno uspjeha u planovima koje su si zacrtale i koje će zasigurno i ostvariti.

Veselimo se ponovnom susretu!

tks/Ratka Turk i Zvonko Štimac 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button