DOGAĐANJANASLOVNICA

Ratka Turk ugostila Zajednicu žena “Katarina Zrinski “

Tijekom jučerašnjeg poslijepodnevnog programa Radio Slatine posjetile su nas gošće iz Zajednice žena “Katarina Zrinski”, predsjednica Ivona Balić i članice Romina Bertić i Ivana Strupar. Povod gostovanja je bio da slušatelje pobliže upoznamo s postojanjem i djelovanjem te zajednice.

Zajednica žena “Katarina Zrinski ” je organizacija žena Hrvatske Demokratske Zajednice, osnovana u Splitu 20.veljače 1999.godine, tako da je ovo bila svojevrsna obljetnica osnutka.

Zajednica promiče obitelj kao temeljnu zajednicu  društva, afirmirajući ulogu žene u obitelji, potiče dosljednu provedbu nacionalne politike za promicanje jednakosti žena, borbu protiv nasilja nad ženama i djecom, odgoju djece i mladih, suradnju s nevladinim organizacijama u promicanju prava žena.

U Hrvatskoj je ukupno 6 aktivnih zajednica. Predsjednica i članice su u razgovoru istaknule nekoliko njihovih humanitarnih aktivnosti. Jedna od njih je i posjet privatnoj ustanovi Dom Jelena za stare i bolesne iz Slatine.

Vlasnica doma Jelena Perković u domu ima smještene starije osobe, od starih i pokretnih, pa do teško bolesnih i nepokretnih osoba. „Unatoč vrlo kvalitetnoj skrbi o svim korisnicima doma, mi smo odlučile posjetiti dom, ponijeli prigodne poklone i na taj način uljepšali dan

korisnicima. Susret se događao u dvorištu doma zbog pandemijskih mjera, a korisnici su i nama uzvratili darujući nam simbolično ručne radove. Sreća zbog posjeta i druženja je bila obostrana“,istaknula je predsjednica Ivona Balić. 

Članica zajednice Romina Bertić  je rezimirala prikupljanje i pakiranje darova za Svetog Nikolu, kojima su darivale Dječji vrtić “Zeko ” i dječji vrtić “Suncokret ” iz Slatine, ali

27-mero djece smještene u udomiteljskim obiteljima na području Slatine.

Dječja radost i veselje nas je vratila u djetinjstvo, emocije su proradile, donijeli smo im darove, a dobili puno, puno više.

Članica Ivana Strupar je ispričala o aktivnosti povodom blagdana Svete Lucije gdje već tradicionalno, ispred crkve Svetog Josipa i Blaženoga Ivana Merza zajednica žena dijeli građanima božićnu pšenicu.

Mala, simbolična gesta koja podsjeća  na tradiciju, običaje i veseli ljude, a to je i cilj svega, istaknula je Ivana.

Predsjednica Ivona Balić je i najavila predstojeću aktivnost povodom Dana Narcisa koji se obilježava 27.ožujka. To je dan obilježavanja prevencije o ranom otkrivanju raka dojke. „Organizirati ćemo tribinu na kojoj će gostovati dr.Alenka Borovčak Lovrenc kao stručna osoba i Tajana Dorić kao mlada žena koja ima iskustvo sa karcinomom. Cilj tribine je osvještavanje i  informiranje žena , ne samo o bolesti već i o pravima i mogućnostima oboljelih. O točnom terminu i lokaciji održavanja ćemo vas na vrijeme obavijestiti.

Naravno da ćemo i ove godine organizirati prigodno druženje povodom Dana Žena, onda nam u susret idu Uskrsni blagdani i tako redom kroz godinu. Trudimo se svake godine obilježiti svaki bitan datum koji je vezan za djecu i obitelj“, rekla je predsjednica Ivona Balić.

Bilo je to ugodno informativno druženje, u kojem su, nadam se, uživali i slušatelji.

Poželjeli smo im puno uspjeha u planovima koje su si zacrtale i koje će zasigurno i ostvariti.

Veselimo se ponovnom susretu!

tks/ Ratka Turk i Zvonko Štimac 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button