NASLOVNICAOPĆINEŽUPANIJA

Radovi su završeni, dozvole su ishođene, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, koji obuhvaća općine Sopje i Suhopolje i prostire se na 568 hektara – je pušten u pogon

Radovi su završeni, dozvole su ishođene, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, je završeni pušten u pogon. Sustav Kapinci – Vaška II. faza, prostire se na 568 hektara. Obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojen je na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, pritom se natapajući s vodom iz rijeke Drave. To je četvrti sustav navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije koji je pušten u pogon u zadnjih šest godina.

  • Ovime, našim poljoprivrednicima smo stvorili, a i nadalje stvaramo uvjete za bavljenje poljoprivredom. Sustavima navodnjavanja, stvaramo im sigurnost kako bi u onome što rade bili konkurentni na tržištu, posebno danas kada se pokazuje koliko je važna proizvodnja hrane u nestabilnim klimatskim uvjetima. Do sada su izgrađena četiri sustava, Kapinci – Vaška, Đolta, Novi Gradac Detkovac i Kapinci – Vaška II. faza. Trenutno imamo oko 3.000 hektara navodnjavanih površina. Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima, iz godine u godinu imamo sve više korisnika, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, već doprinose većim prinosima naših poljoprivrednika, a doprinosit će i ubuduće. U vrijeme suše, oni stopiraju katastrofalne šteta kada nema dovoljno padalina, a u godinama s više oborina, poljoprivrednicima omogućuju kvalitetan kontinuitet stabilnih ili znatno većih prinosa. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve ovo što radimo danas, ostat će budućim naraštajima sutra – kazao je župan Igor Andrović.

Sustavi navodnjavanja, osim što će koristiti poljoprivrednicima ovog područja, u budućnosti će imati i važnu kariku u funkcioniranju buduće Sušionice povrća koja će se graditi u Virovitici.

  • Virovitičko-podravska županija je poljoprivredna orijentirana županija, a proizvodnja i prerada hrane je druga djelatnost gledajući bruto domaći proizvod naše županije. Poznati smo po proizvodnji korjenastog bilja i povrća, koje bi se u budućnosti sušilo u Sušionici povrća u Virovitici. I tu su nam važni sustavi navodnjavanja. Uz sušionicu povrća, zaokružit ćemo poljoprivredni ciklus; od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište. Cilj je da sušeno povrće dobavljači više ne nabavljaju izvana, već iz Hrvatske, s naše županije, a da naši poljoprivrednici koriste sustave navodnjavanja i proizvode korjenasto povrće koje je potrebno za sušenje – naglasio je Andrović.

Uz Sustav Kapinci – Vaška II. faza, u zadnjih šest godina, puštena su u rad još tri sustava natapanja. Naime, 2017. otvoren je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1.260 hektara. Potom je otvoren sustav Đolta, Novi Gradac – Detkovac i sada sustav Kapinci – Vaška II. faza. Ova četiri sustava navodnjavanja, nude poljoprivrednicima s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno općina Lukač, Špišić Bukovica, Gradina, Sopje i Suhopolje, mogućnost natapanja poljoprivrednih površina na oko 3.000 hektara. Osim toga, Virovitičko-podravska županija je prije tri godine na svom području, prva u Hrvatskoj pokrenula i projekt „podzemnog navodnjavanja“ koje se na površini od 5 hektara, poljoprivrednika Siniše Hrgovića, već prve godine pokazalo kao odlična opcija sa stopostotno većim prinosima pojedinih kultura. Sustavi navodnjavanja predstavljaju budućnost ozbiljnog bavljenja poljoprivredom na ovom području, jer kako cijena hrane raste, a sve više ju kroje klimatske promjene, suše ili poplave, sustavi natapanja su jedini siguran način poljoprivrednicima i za siguran prinos i za biti konkurentan na tržištu.

    • Sustavi navodnjavanja su potrebni onima koji se bave poljoprivredom, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika. Priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. S ova trenutno četiri izgrađena sustava, mi ne stajemo. Virovitičko-podravska županija nastavlja s pripremom dokumentacije i za ostale sustave. Tu su sustavi Lukač i Đolta II., a u budućnosti ćemo navodnjavanim sistemima pokriti istočni dio Virovitičko-podravske županije, odnosno općine, Čađavicu, Crnac, Zdence i Čačince. Kada se sve to bude zbrojilo, na području Virovitičko-podravske županije u budućnosti će biti gotovo 10.000 hektara natapanih površina. Po tome će Virovitičko-podravska županija, zasigurno biti hrvatski lider po navodnjavanim površinama – zaključio je Bojan Mijok, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button