DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

Radovi na dogradnji zgrade jaslica u sklopu DV Zeko u završnoj fazi

Projekt ulaganja u objekt Dječjeg vrtića Zeko – jaslice se polako bliži kraju te je izgradnja u završnoj fazi, a tim povodom su predstavnici Grada Slatine danas obišli gradilište kako bi vidjeli kako napreduju radovi.

U 2021. godini započeo je projekt dogradnje zgrade jaslica u sklopu Dječjeg vrtića Zeko u Slatini čime će se ista proširiti i dobiti dva dječja dnevna boravka za jasličke skupine s vanjskom terasom i izlazom u vrtićko dvorište, dok će u potkrovlju biti smještena dva uredska prostora i jedna višenamjenska dvorana.

Dogradonačelnik Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić, pomoćnica pročelnika za projekte Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Anita Rastija te predstavnik izvođača radova Građevinarstva Horvat Siniša Horvat obišli su radove na izgradnji i proširenju jaslica Dječjeg vrtića Zeko kako bi se uvjerili da će radovi biti završeni u zadanom roku.

Tom prigodom je dogradonačelnik Ilija Nikolić rekao:

– U dogovoru s Građevinskim obrtom Horvat danas smo posjetili gradilište kako bismo vidjeli kako napreduju radovi na izgradnji jaslica. Kao što se može vidjeti iz priloženoga i prema obećanju izvođača radova, radovi bi trebali biti završeni do početka listopada. S obzirom na to, nadam se kako bi već do 1. listopada, a možda i malo ranije, naša djeca jasličke dobi mogla krenuti s boravkom u jaslicama. Zadovoljan sam brzinom i općenito kvalitetnim načinom izvođenja radova te se i ovom prigodom zahvaljujem vlasniku građevinskog obrta što nam je izašao u susret i malo požurio sa završetkom radova, – rekao je Nikolić te istaknuo da su radovi u visokoj fazi završnosti te kako su ostale još samo „finese“.

Predstavnik izvođača radova Građevinarstva Horvat, Siniša Horvat dodao je kako smatra da će se sve napraviti u zadanom roku te kako su ostali još poneki manji poslovi koje treba odraditi.

– Od vanjskih radova je ostalo još uređenje okoliša, priključci vode i telefona te postava opločnika. Što se tiče unutarnjih radova, ostalo je dovršiti postavljanje keramike, odraditi molerske poslove te završiti jedan dio postavljanja stolarije. Smatram kako će se ti radovi uspjeti realizirati kroz nekih mjesec dana. Radovi teku prema planu, a možda će biti i ranije završeni, – rekao je Horvat.

Nakon toga je Anita Rastija, pomoćnica pročelnika za projekte Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine objasnila na koji način su financirani radovi na izgradnji i proširenju te kako će se opremiti jaslice.

– Dogradnja jaslica koja je u tijeku financirana je najvećim dijelom novcima iz proračuna grada Slatine, ostvarene su pomoći od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u 2021. u iznosu od 436.769,00 kn i Ministarstva regionalnog razvoja i  fondova Europske unije u 2022. godini u iznosu od 350.000,00 kn. Projekt dogradnje jaslica prijavljen je na još 2 javna poziva kako bi se ostvarila sredstva za njegovo sufinanciranje. Javna nabava za Opremanje dograđene zgrade jaslica u Slatini je provedena te će se po završetku radova odmah krenuti u opremanje. Ugovor za opremanje vrijedan je 259.830,00 kn s PDV-om.
Nastavak ovog projekta bit će uređenje okoliša fiksnim igralima za najmlađe i vježbalištem za bicikliste u iznosu od 330.133,75 kn kako bi uvjeti za boravak djece bili kompletni. Taj projekt Grad je u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom prijavio na program podrške poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, – detaljno je objasnila Rastija.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić dodao što dogradnja jaslica znači za građane grada Slatine.

– Za sve građane grada Slatine to znači da ćemo u vrlo skoroj budućnosti imati dvije nove jasličke skupine i na taj način rasteretiti listu čekanja djece na smještaj u jaslicama. To će svakako doprinijeti i većem zadovoljstvu građana koji će imati gdje ostaviti svoju djecu dok su oni na poslu. Zbog toga radimo na tome da što veći broj djece ima priliku dobiti vrtićki i jaslički smještaj. Nažalost, ništa se ne može napraviti u tako kratkom vremenu kao što je to godina dana, no ovo je prvi korak prema konačnom rješenju da sva djeca s područja Grada Slatine imaju smještaj u jaslicama, – rekao je Jakšić.

Lista čekanja na smještaj u vrtiću je prilično dugačka, a opće mišljenje javnosti je da Grad ne poduzima neke značajne mjere u rješavanju toga problema. Premda je izgradnja jaslica značajan doprinos Grada pri rješavanju ovoga problema, još uvijek postoji problem smještaja vrtićke djece. Jakšić se tako osvrnuo i na taj problem.

– Unazad proteklih pet godina i više ništa nije poduzimano kako bi se proširio kapacitet gradskoga vrtića. Srećom pa imamo toliki broj djece koja su zainteresirana za vrtićki i jaslički smještaj, što znači da je porasla i stopa nataliteta, a grad radi sve što je u njegovim mogućnostima u ovom trenutku kako bi proširio smještajni kapacitet kroz dogradnju zgrade jaslica i kroz izgradnju novog vrtića koji je u fazi izrade projekta, pa i eventualnom pronalaženju novih objekata u koji bismo mogli smjestiti djecu. Radi se vrlo intenzivno kako bi se pronašla rješenja kako da se ta lista čekanja barem prepolovi.
Bili bismo sretni da već danas imamo gotov projekt i projektnu dokumentaciju izgradnje novoga vrtića koje bismo mogli kandidirati na fondove i što prije započeti s izvođenjem. Mi smo nažalost tek u fazi projektiranja. Postavlja se pitanje zašto sve protekle vlasti do sada nisu pripremile projektnu dokumentaciju, zašto nisu izradili nikakav projekt za izgradnju novoga vrtića. To je pitanje na koje nemamo odgovor, no to nije više ni bitno jer mi smo donijeli tu odluku, projektiranje je krenulo s radom i nadamo se da će uskoro biti odobrena i sredstva te da ćemo kroz 2-3 godine imati riješeno pitanje smještaja u vrtiću. Međutim, do tada ćemo pokušati pronaći neke alternative dok ne dođemo do završnog rješenja, tj. do nove zgrade vrtića, – detaljno je pojasnio situaciju Jakšić.

(Tekst: Nikolina Mažar, Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button