NASLOVNICARADIO EMISIJE

Radio Slatina: O djeci i za djecu s Društvom “Naša djeca” Slatina

Slatinsko Društvo “Naša djeca” je u protekloj 2022. godini ostvarilo niz uspjeha u projektima koje su osmislili. Izdvaja se projekt “Uključimo prirodu” koji je proglašen za “Naj akciju” na razini cijele Hrvatske. Kao završetak cjeline ovog projekta je nastala i pjesma “Sequoia” za koju je snimljen i spot. Upravo je to bio povod da u našem studiju ugostimo predsjednicu DND Slatina Ivanu Strupar, dopredsjednicu Renatu Grahovac i tajnicu društva Tamaru Dorić.

Druženje smo započele s rezimeom ostvarenih aktivnosti u protekloj godini koja se nastavljaju i ove godine.

– Vrlo smo zadovoljni ostvarenim rezultatima aktivnosti u protekloj godini. Otkako je u travnju otvoren naš prostor u sklopu Interpretacijskog centra “Sequoia” stvarno su se pokrenule razne aktivnosti i mogu reći da smo vrlo zadovoljni postignutim – za početak je rekla Ivana.

Eko projekt “Uključimo prirodu” koji je prepoznat i nagrađen kao “Naj akcija” 2022. godine je nastao upravo zato da se djeca nauče igrati u prirodi jer je najljepši dio igre upravo ta priprema i podjela uloga u igri. Cilj je potaknuti djecu da se nauče igrati i stvarati igračke i ukrase od prirodnih materijala.

– Sadili smo začinsko bilje, cvijeće, bor pred Božić koji smo ukrasili ukrasima od prirodnih materijala i tako ih osvještavali da nam priroda puno daje, ali isto tako da ju moramo čuvati i na neki način joj istom mjerom uzvratiti. U tome nam je puno pomogla Nataša Rap iz Hrvatskih šuma podružnica Slatina kojoj se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo. Također smo surađivali s našim Pučkim otvorenim učilištem i Kinom Slatina u sklopu njihove manifestacije “Kino pod zvijezdama” gdje smo djecu učili da se od prirodnih materijala mogu izrađivati lutkice koje će poslužiti za kazališne predstave. Sve aktivnosti u sklopu našeg već poznatog “Veselog sata” bili su protkani temama prirode – nadovezala se Tamara.

Tu je i projekt “Volonteri u parku” u sklopu projekta “Živjeti zdravo” čiji je nositelj Hrvatsko javno zdravstvo. Cilj projekta je da se djeca što više uključe da u prirodi provode svoje slobodno vrijeme kada je god to moguće. Ovaj je projekt ispred DND-a vodila Renata Grahovac.

– Bitno je da se djeca nauče igrati i družiti. Da se nauče što je “fair play”, strpljenje, ustrajnost. Igrali smo se u parku Ljudevita Jonkea koji je i namijenjen za dječju igru, ali isto tako, ako su bile nepovoljne vremenske prilike družili smo se u prostoru DND-a. Imali smo puno radionica, išli smo na izlet na Vidikovac i djeca obožavaju elementarne i štafetne dječje igre (vijače, čunjevi, čaše). Tu bude puno smijeha i djeca obožavaju takve natjecateljske igre – priča nam Renata.

Također radi na projektu za darovitu djecu gdje se praćenjem i poticanjem otkriva za što su neka djeca izričito talentirana. Na taj se način ciljano može poticati i usmjeravati dijete da se iskaže u onom što mu najbolje “leži”, za što je talentiran.

Renata je učiteljica u područnoj Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Bakiću, ali je u matičnoj školi Eugena Kumičića u Slatini godinama vodila dječji zbor.

Ivana je nastavnica razredne nastave također u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, a tetu Tamaru smo već upoznali kao tetu iz Dječjeg vrtića “Zeko” Slatina.

Svaka od njih ima svoj način rada s djecom. Kako dijete raste, prvo se susreće s tetom u vrtiću, kasnije od prvog do četvrtog razreda ima učiteljicu, a kasnije nastavnicu. Budući da su nam bile sve tri na okupu, opisale su svoj rad s djecom.

– Ja radim najljepši posao na svijetu jer sam na svom poslu jako voljena. Sve ono što je “naj” ja sam u očima te djece. Svakoga jutra meni roditelji dovode svoje dijete, a ono je najvrednije što oni imaju i daju ga u moje ruke. Svoj posao radim tako da pokažem i roditeljima i djeci da sam svjesna te privilegije. Pratim njihove želje i interese i tako ih želim potaknuti da spoznaju da su vrijedni i da saznaju što žele – govori nam Tamara.

– Djecu koja krenu u prvi razred moramo priviknuti da sad moraju nešto naučiti i da se za to njihovo učenje dobije nekakva ocjena. To su njihovi prvi koraci ka shvaćanju da u životu moraš uložiti nekakav trud da bi nešto dobio. Moja je metoda naučiti ih iskrenosti i odgovornosti i glavni cilj mi je da jednoga dana postanu dobri ljudi koji su empatični, marljivi i koji znaju da su u nečemu dobri – priča nam Renata.

– Kada djeca dođu u peti razred to je prijelaz gdje se susreću s puno predmeta i puno nastavnika. Izričito je bitno pružiti podršku toj djeci jer je za njih to sve novo i čini im se jako teško. Kasnije u sedmom i osmom razredu oni upoznaju svijet odraslih, a mi se suočavamo s pubertetom i tu je jako bitno pomoći djeci da upoznaju sami sebe. Jako je bitno da dijete vjeruje u sebe, u svoje sposobnosti i tu im nastojim biti podrška – nadovezuje se na priču Ivana.

Budući da su nam ispričale kako i što rade, a također pokazale da im njihov posao nije samo posao već život u kojem se isprepliće i njihovo aktivno volontiranje u Društvu “Naša djeca”, njihov rad i volontiranje su povezale s prekrasnom pjesmom “Sequoia”.

Drvo Sequoia je zaštitni znak Interpretacijskog centra “Sequoia” u sklopu kojeg DND ima svoj prostor. Pjesmu je osmislila Tamara, a Renata je uvježbala učenike 6. a razreda OŠ Eugena Kumičića kojima predaje Ivana.

Ove tri svestrane žene su uz pomoć Miloša Cvjetkovića iz glazbene škole Milka Kelemena koji je snimio glazbenu matricu, Siniše Radića koji je snimio glasove učenika 6. a razreda OŠ Eugena Kumičića u svom studiju, dobile gotovu pjesmu.

Ali to im nije dovoljno. Uz pomoć Nikoline Tomić koja je poznata po svojoj profesionalnosti glede fotografije i snimanja snimili su spot upravo u prekrasnom parku koje krasi drvo Sequoia koje je ukras i zaštitni znak naše prekrasne Slatine.

Pjesmu “Sequoia” ste mogli premijerno čuti u našem eteru u sklopu emisije, a spot ćete također moći vidjeti na našim stranicama uz zahvalu svima koji su omogućili da se napravi ovo pravo remek djelo Društva “Naša djeca” Slatina.

Za kraj emisije smo naše gošće pitali za poruku slušateljima.

– Pozivam sve da budu volonteri jer ja mislim da sam zbog toga bolja osoba. Dođite u Društvo “Naša djeca”, učinite nešto lijepo za naš grad i za našu djecu – poručila je Tamara.

– Ja bi rekla jednu misao: Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo mala djela s velikom ljubavlju. Kroz volontiranje mi upravo to radimo. Činimo mala djela, ali za veliku dobrobit grada u kojem živimo, zajednice, djece i pozivam sve koji žele postati volonteri da se ne dvoume, već da nam se jave – poručila je Ivana.

– Meni su djeca, uz moju obitelj, smisao života. Ja kroz djecu živim i učim jer su oni nekada puno pametniji od nas. Uče nas da budemo uporniji i da se trudimo ostvariti ono što želimo. Po meni je volontiranje dar kojim ti daješ, ali i primaš, i to je nešto neprocjenjivo – na kraju je poručila Renata.

Bila je ovo jedno lijepo druženje u kojem smo ispričali još jednu lijepu priču o ljubavi prema djeci, o radu s djecom i nadamo se potaknuli slušatelje da učini jedno malo dobro djelo za veliku dobrobit svih nas.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button