DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICARADIO EMISIJE

Radio promocija s Oliverom Jukićem

Jučer smo u studiju Radio Slatine ugostili našeg sugrađanina, književnika Olivera Jukića, povodom prošlotjedne promocije njegove knjige kratkih priča “Mavro Bröder i njegovi kamaradi” . Povod emisije je bio informirati slušatelje o autoru i spomenutoj knjizi, ali isto tako dočarati atmosferu same promocije.

– Nakon knjige “Sudačka nadoknada” koja je izašla 2015. godine krenule su promocije i nastavak koji sam nazvao “Revanš”. 2016. godine sam vidio natječaj za kratke priče i satire “Slavko Kolar” , dobio inspiraciju i u 2 sata napisao kratku priču. Nekoliko mjeseci kasnije sam dobio obavijest da je priča ušla u finale, a kasnije i da je pobijedila na natječaju. Naravno da je to bio veliki motiv da nastavim dalje. Ideja nije manjkalo, tako da sam početkom 2020. godine izdao zbirku kratkih priča “100 lica oporbenog psa” u kojoj se nalazi i pobjednička priča s natječaja. Nastavio sam pisati i, evo, nedavno izdao i ovu zbirku kratkih priča “Mavro Bröder i njegovi kamaradi “. Moram priznati da mi je za ostale priče trebalo puno više vremena, vjerojatno se ona pobjednička dogodila instinktivno i spontano, – govori naš sugovornik.

Knjiga “Mavro Bröder i njegovi kamaradi” je podijeljena u dva dijela po sedam priča. Prvi dio knjige, po mom osobnom mišljenju, pripada sadašnjosti, dok je drugi vezan za neka davna vremena naših predaka. Zamolila sam Olivera da nam pročita početni dio iz priče “Rokovnik” koja, prema meni, slikovito opisuje krajolik u kojem živimo, samo u neko prošlo vrijeme. Detaljni opisi krajolika i ljudi stvaraju osjećaj poznatosti i bliskosti s njihovim načinom života.

Zašto se knjiga zove Mavro Bröder?

– Mavro Bröder je bio čovjek koji je 1911. godine donirao za izgradnju crkve Sv. Josipa u Slatini. Na popisu sam našao podatke o donatoru pod nazivom “Elektro bioskop M. Bröder”. Detalje o životu nisam uspio pronaći, osim podatka da je s obitelji skončao u Auschwizu. Čovjek koji je u to vrijeme bio ispred svog vremena i koji je u logoru razmišljao o Slatini i životu u Slatini. Sve me to fasciniralo i jednom liku iz priče sam dao njegovo ime i prezime kao svojevrsni hommage tom čovjeku, – kaže Jukić.

Da bismo našim slušateljima što više dočarali atmosferu promocije, zamolila sam Olivera da nam na gitari odsvira pjesmu “Što te nema” Jadranke Stojaković. Pjesmu je svirao na prošlotjednoj promociji i emotivno dirnuo sve prisutne. Ta gesta je bila posvećena nedavno preminulom Fikretu Baliću koji je aktivno sudjelovao u osnivanju Gradskog amaterskog kazališta “Leo Srdoč”.

Planovi s kazališnom družinom su ozbiljni i već se uvelike radi na postavu prve predstave. – “Kvar na visokoj peći s četiri prigušnice” jedna je od kratkih priča iz knjige “Mavro Bröder i njegovi kamaradi” za koju smo uspješno razradili scenarij i naveliko se radi. To je nešto što me trenutno najviše zaokuplja, – govori Oliver.

Na kraju sam došla na ideju da on, u svom stilu, odjavi emisiju. Učinio je to profesionalno, u stilu devedesetih kada je na Radio Slatini bila popularna emisija “Moonlight shadow”. Naravno, za kraj smo pustili i istoimenu pjesmu. Zakazali smo ponovno druženje u listopadu, na obostrano zadovoljstvo. Nadamo se da su i slušatelji uživali.

tks (Tekst: Ratka Turk / Foto: Zvonko Štimac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button