Home / DOGAĐANJA / “Putem prijateljstva” i ove godine prošli kroz Slatinu

“Putem prijateljstva” i ove godine prošli kroz Slatinu

Biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”, koju organizira Hrvatsko društvo iz Ljubljane u suradnji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji i ove godine, već tradicionalno, prošla je danas u ranim poslijepodnevnim satima po 17.-ti put kroz Slatinu.

U Slatinu su stigli predvođeni svojom logistikom, odnosno samim organizatorom i voditeljem projekta “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” Milanom Pavelićem koji ovaj „Put prijateljstva“ po prvi puta prolazi u automobilu za razliku od prethodnih godina kada je i sam bio jedan od biciklista karavane.

Milan Pavelić je Hrvat koji živi u Sloveniji i koji je na ovu ideju došao s ciljem izgradnje dobrih međususjedskih odnosa između Slovenije i Hrvatske kroz povezivanje svih destinacija u karavani. Biciklistička karavana počinje u Vukovaru,  gradu simbolu otpora i pobjede te u znak odavanja počasti svim braniteljima Republike Hrvatske, a završava u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani.

Biciklističkoj karavani u Mikleušu na putu do Slatine su se pridružili članovi BK Slatina koji su ih na ovaj način kroz kratku zajedničku vožnju i dopratili do Slatine, a u Slatini su ih dočekali ispred Grada Slatine gradski pročelnik Krunoslav Šarabok, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić.

Susret domaćina i gostiju započeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

Uslijedilo je kratko osvježenje a razmijenjeni su i prigodni darovi.

Karavana se održava povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a u trodnevnoj karavani dugoj 500 km sudjeluje 30 slovenskih i hrvatskih biciklista.

Sedamnaesta po redu karavana biciklista „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” vozi se u tri etape. Prva je Vukovar – Đurđevac, druga Đurđevac – Samobor te treća Samobor – Ljubljana.

Naše goste, biciklističku karavanu, na njihov nastavak „Puta prijateljstva“ ispratili su na svojim biciklima kao pravi domaćini, ponovno članovi BK Slatina, ovoga puta odvezavši se s njima do Cabune.

Karavana je nastavila svoj put prema Virovitici i Đurđevcu.

(Tekst: Tea Kiš Slačanac / Foto: Robert Turkalj i Tea Kiš Slačanac)

x

Check Also

Učenica SŠ Marka Marulića Slatina Ivona Bosec osvojila 2. mjesto na Državnom natjecanju iz matematike

26. listopada ove godine održano je državno Natjecanje iz matematike za školsku 2019./2020. godinu. Jedina ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org