DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Puštanjem u zrak 47 letećih lampiona u OŠ J. Kozarca Slatina obilježena 30. obljetnica masakra u Voćinu

U organizaciji Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, povijesne skupine i podmlatka Crvenog križa Slatina predvođeni učiteljicama Povijesti Martinom Grundler Hrala i Matematike Ljiljanom Peretin koja je ujedno i voditeljica podmlatka Hrvatskog crvenog križa, danas je obilježena 30. obljetnica masakra nevinih civila u Voćinu.

Ovaj se projekt provodi u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina kao dio školskog kurikuluma u sklopu kojega su učenici simbolično upalili 47 letećih lampiona i pustili ih u zrak.

Na ovaj su se način prisjetili 47 nevinih voćinskih žrtava koje su na svirepi način tijekom Domovinskog rata stradale u Voćinu 13. prosinca 1991. godine. Tada je Voćin stradao na neviđen način a do temelja je razorena i mjesna crkva.

– Nastavak je to aktivnosti slatinske HVIDR-e koja između ostalog svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ kojeg financiraju Grad Slatina i Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu kojega se organizira terenska nastava za učenike sedmih razreda osnovnih škola iz Slatine i susjednih općina s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu, a time i povećanja razine znanja i informiranosti novih naraštaja – da se ne zaboravi, – pojasnio je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić.

I ove su godine svojom nazočnošću odavanju počasti voćinskim žrtvama simboličnim puštanjem balona podršku iskazali predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, te gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

– Nama je izuzetna čast da se suradnja sa slatinskom HVIDR-om koju podržava i Grad Slatina nastavlja iz godine u godinu. Naši učenici svake godine obilježavaju ovaj tužni dan koji djeci treba ostati u sjećanju, kao i saznanje da moraju odrastati s tim da znaju cijeniti svaku žrtvu Domovinskog rata i našu slobodu, – istaknula je učiteljica Ljiljana Peretin, a potom je molitvu predvodila učiteljica Martina Grundler Hrala.

Obilježavanju 30. obljetnice masakra u Voćinu pridružio se i učitelj Glazbene kulture Filip Janković u čijoj su pratnji na gitari pjesmu Tvoja zemlja Vice Vukova izvele učenice Dora i Lara Kokorić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button