NASLOVNICASPORT

Prvu utakmicu odigrala i najmlađa selekcija Slatine

Prošle su subote ponovno u akciji bili najmlađi članovi Nogometnog kluba Slatine. Naime, na terenima Stadiona Antuna Butorca igralo se 4. kolo 2. NL – Istok HNS Središta sjever, a u goste Slatinčanima stigle su mlade selekcije NK Pitomače. Svoju prvu natjecateljsku utakmicu igrali su i najmanji, oni do 8 godina starosti koji se natječu u županijskoj ligi.

U obračunu početnika (U11) Slatine i Pitomače domaćini su na koncu glatko slavili rezultatom 4:1, iako su i gosti imali svoje šanse pa je rezultat s obzirom na viđeno možda bio i mrvicu previsok. Ovo je dečkima trenera Darka Kupresa bila druga pobjeda pa sada na tablici sa ukupno 8 bodova i bez poraza zauzimaju 3. mjesto.

Kod mlađih pionira (U13)  Slatina je teško izborenom pobjedom 1:0 zadržala nepobjedivi niz s kojim je vodeća na ljestvici lige s maksimalnih 12 bodova. Strijelac tog za Slatinu zlatnog gola bio je Matej Bračun.

Neizvjesno je do posljednjeg sučevog zvižduka bilo i kod pionira (U15) no tu su više razloga za zadovoljstvo nakon konačnih 2:2 imali gosti jer su izjednačujući gol postigli doslovno u posljednjim sekundama. Ne možemo zaobići, a ne ukazati na nekulturno ponašanje manjeg dijela mladih igrača gostiju. Za salvu uvreda i psovki upućenih sucu Čoviću izvukli su se tek s nekoliko žutih kartona. Bez obzira, ako i je bilo nepravde u njihovu korist, takvo ponašanje mladih igrača koji tek praktički uče prve nogometne korake, zaslužuje svaku osudu. Najveća vrijednost svakog kluba su upravo omladinski pogoni. Rad s mladima bez obzira o kojem se klubu radilo, poučavanje osnovama nogometa, brušenje većih ili manjih talenata, u konačnici i stvaranje igrača za prvu seniorsku momčad i jesu manje-više osnovni postulati svake nogometne škole.  No i bez obzira na sve opće poznate probleme s kojima se klubovi susreću tipa sve većeg nedostatka djece, zatim nedostatnih uvjeta usko povezanih s materijalnom nestabilnošću, često i nerazumijevanja od strane lokalne zajednice, bilo čak i privatnih problema, ali i česte pojave pritiska roditelja, nikako se ne smije zanemariti faktor odgoja odnosno rad na stvaranju ljudskih vrijednosti čak i nauštrb često od kluba i okoline nametnutog sportskog rezultata. I to ne samo u nogometu već u svim bilo kolektivnim bilo pojedinačnim sportovima.

Najviše veselja i radosti, onog čega bi ustvari i trebalo najviše biti u dječjoj igri kakva je upravo nogomet, bilo je u ogledu najmlađih Slatine i Borove. Malom mjestašcu kakvo je Borova odnosno klubu treba prije svega čestitati jer je uspjelo sakupiti dovoljan broj djece za natjecanje dok Slatina tih problema nema jer je interes za nogometom još dodatno porastao nakon Svjetskog prvenstva i povijesnog uspjeha Hrvatske reprezentacije pa je škola preko ljeta dobila još mnoštvo novih članova. Najviše posla na toj utakmici imao je mladi sudac Mihael Pravda konstantno educirajući male nogometaše, posebice Borove jer je to nekima i bio prvi susret s pravom nogometnom utakmicom i njezinim posljedičnim pravilima. Iako je Slatina upisala visoku pobjedu pobjednici su bili i jedni i drugi. Mali Slatinčani za golove, a malo društvo dječaka, ali i djevojčica iz Borove, što su odigrali svoju prvu pravu nogometnu utakmicu. (dj/Foto: Damir Jukić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button