DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Prvih 30 godina četekovačkog Zeca

Na području županije djeluje 35 lovačkih udruga koje gospodare sa 32 lovišta, a jedna od njih je i  Zec iz Četekovca  osnovana daleke 1992. godine i koja ove godine slavi svoju 30-u obljetnicu postojanja.

 U udruzi djeluje 55 aktivna člana  na čelu s predsjednikom Milanom Pinčarom koji tu funkciju vrši već treći mandat za redom. Ova udruga se može pohvaliti i mladim naraštajima koji će s vremenom i dalje održati uspješno djelovanje ove udruge. LU Zec djeluje u sektoru zvanom Gaj – Kotline bogatom divljači o kojoj se lovci redovno brinu, a lijepo uređeni lovački dom se nalazi u susjednom selu Balinci. Trideset godina postojanja je impozantna brojka za bilo koju udrugu, pa je to bio dovoljan razlog da se i obilježi na poseban i dostojanstven lovački način. Za tu priliku članovi udruge su se u svečanim odorama okupili kod mjesnog doma u Četekovcu i dočekali uzvanike iz ostalih lovačkih udruga, Županijskog lovačkog saveza, susjednih općina, te bivših članova udruge. Početak ceremonije započeo je postavljanjem vijenca i paljenjem lampiona kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima na mjesnom groblju u Četekovcu. Nakon toga održana je svečana misa sa posvetom zastave lovačke udruge u crkvi sv. Nikole Tavelića u Četekovcu. Po lovačkoj tradiciji, kod posvete zastave ista mora imati kuma. Ta čast je pripala dr. Damiru Lovčaninu koji je veliki prijatelj i podrška ovoj udruzi. Po završetku mise svi uzvanici su se okupili u mjesnom domu Četekovac gdje je održana svečana sjednica Lovačke udruge ” Zec ” Četekovac. Sve uzvanike pozdravila je jedina lovkinja ove udruge Martina Kokorić koja je i predsjedavala sjednicom. Uz himnu i minutu šutnje, odana je i počast svim hrvatskim braniteljima i lovcima koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. Kratak uvodni govor održao je predsjednik udruge Milan Pinčar podnijevši pri tom i izvješće o radu udruge u protekloj godini. Prisjetio se Pinčar i prvih dana udruge odnosno samog osnutka prije 30 godina i posebnu počast odao suosnivaču i prvom predsjedniku Slavku Cingelu. Od osnutka, udruga je uspjela održati postojeće i urediti lovište. Izgrađen je nov i lijepo uređen lovački dom u Balincima. Upornošću i radom, te uz pomoć županije i okolnih općina, ova udruga se nakon 30 godina može pohvaliti zavidnim rezultatima u svom djelovanju. Lovište je bogato divljači, a lovci se složno trude oko prihrane divljači i sređivanja lovišta.

Potkraj skupštine uslijedila je dodjela odlikovanja i zahvalnica. Odlikovanja je dodjeljivao predsjednik Lovačkog saveza VPŽ Miroslav Buneta.

Odlikovanja 3. reda dobili su Hrvoje Vidović i  Tihomir Jalžetić.

Odlikovanja 2 reda dobili su Ivan Lukac, Mario Jaklić, Antun Božić, Robert Grabar, Milenko Plantak, Gordon Turk i Josip Lozer.

Odlikovanje 1. reda dobili su Franjo Potočnik i Pavo Grabar.

Zatim je zahvalnice uručio predsjednik udruge Milan Pinčar. Zahvalnicu za izniman doprinos udruzi posthumno je dobio Slavko Cingel, a istu je preuzeo njegov sin Mario Cingel.

Također su uručene zahvalnice Lovačkom savezu Virovitičko – podravske županije, koju je primio predsjednik Miroslav Buneta. Zahvalnicu Općini Mikleuš primio je načelnik općine Robert Grabar, te Virovitičko – podravskoj županiji.

Nakon svečane dodjele okupljenima se obratio kum zastave dr. Damir Lovčanin koji je u svom govoru istaknuo bitnost ove velike obljetnice. Zahvalio se na časti da bude kum zastavi i svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost. Poželio je da ova udruga još dugo živi i djeluje i da proslavi još puno obljetnica.

Načelnik Općine Mikleuš i također član udruge Robert Grabar čestitao je na svim ostvarenjima tijekom 30 godina i poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Završnu riječ je održao predsjednik Lovačkog saveza Virovitičko – podravske županije Miroslav Buneta koji se prisjetio samih početaka poratnog osnivanja udruge. U teškim vremenima su bili složni i održali se i sada mogu nastaviti djelovanje u ovim prekrasnim prirodnim resursima. Poželio im je također puno uspjeha u njihovom radu i djelovanju.

Tom prilikom je Buneta uručio povelju zahvalnosti predsjedniku lovačke udruge ” Zec ” Četekovac Milanu Pinčaru.

Uz nezaobilazan svečani ručak i glazbu druženje se nastavilo do kasnih večernjih sati.

Ova velika obljetnica rada Lovačke udruge “Zec ” Četekovac dokazuje složnost njenih članova, ljubav prema prirodi, skrb za životinje, ali isto tako i veliko zajedništvo i prijateljstvo.

Dragi lovci, želim vam mirnu ruku i Dobru kob!

Ratka Turk 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button