CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Prvi pozitivan nalaz na koronavirus u VPŽ – Nema mjesta panici, županijski stožer poziva na daljnje pridržavanje svih mjera prevencije

Na području Virovitičko-podravske županije detektirana je prva osoba pozitivna na COVID-19 (koronavirus). Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi koja nije hospitalizirana, nalazi se u kućnoj samoizolaciji i nalazi se u dobroj kliničkoj fazi bolesti. Nema mjesta za paniku, dogodilo se neizbježno, na što smo i ukazivali u proteklom vremenu. Iskoristimo i ovu činjenicu kao opomenu i shvatimo da je isključivo na nama da i dalje budemo odgovorni i poštujemo naputke Nacionalnog stožera Civilne zaštite jer jedino na taj način možemo usporiti širenje virusa unutar naše županije – sažetak je danas održane konferencije za medije Županijskog stožera Civilne zaštite.

U svjetlu novonastalih okolnosti i sumnji koje su se pojavile u dijelu javnosti o prvom pozitivnom nalazu na koronavirus na području naše županije medijima se danas u 14.30 sati obratio Županijski stožer Civilne zaštite.

Novinarima se prvi obratio Načelnik županijskog stožer Civilne zaštite Marijo Klement, nakon čega je riječ prepustio županu Igoru Androviću:

“Kao što smo jučer na tiskovnoj konferenciji rekli, do sada smo imali 38 testiranja, od čega smo rezultate imali za 33 uzorka, dok smo rezultate za 5 čekali. Ti rezultati su stigli sinoć oko 23.00 sata. Četiri uzorka bila su negativna, a jedan je bio nažalost pozitivan te možemo potvrditi da imamo prvog pacijenta pozitivnog na koronavirus na području Virovitičko-podravske županije.

Dugo smo se odupirali i bili jedina županija bez zaraženih, ali bilo je za očekivati da će se ovaj virus kad-tad pojaviti i u našoj županiji. Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi i ta osoba trenutno se nalazi u kućnoj karanteni. Njezino stanje je stabilno, odnosno ima blagu kliničku sliku.

Stožer Civilne zaštite već je poduzeo u konkretnom slučaju niz mjera kao prevenciju širenja virusa. I dalje ćemo svi zajedno biti maksimalno angažirani u ovoj borbi. Nema mjesta za paniku! Pozivam sve stanovnike naše županije da u ovom trenutku budemo odgovorni. Ukoliko svi i dalje budu poštivali pravila i upute, onda svi zajedno možemo dobiti ovu bitku i time doprinijeti da se ova zaraza što manje širi na području naše županije. Kao što je rekao i ministar Beroš: Naša sudbina je u našim rukama!” – zaključio je župan Andrović.

Nakon župana Androvića okupljenim novinarima obratio se epidemiolog dr. Miroslav Venus ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo i član Stožera:

“Detektirali smo prvu oboljelu osobu. Mogu ponoviti riječi gosp. župana. Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi, koja je u dobroj kliničkoj fazi bolesti, koja nije hospitalizirana već se nalazi u kućnoj karanteni. Epidemiološka služba poduzela je sve za ovakvu situaciju uobičajene mjere, a to znači da smo detektirali kontakte i poduzeli sve ono što je potrebno. Svi oni kontakti koji su zdravi i nemaju kliničkih znakova bolesti stavljeni su u kućnu samoizolaciju, a od svih onih koji imaju simptome bolesti uzeti su uzorci koji su upućeni na analizu u Zagreb. Danas je poslano šest takvih uzoraka, čije rezultate očekujemo danas kasno navečer ili sutra ujutro, o čemu ćemo vas kao i uvijek do sada transparentno izvijestiti.

Mogu se pridružiti apelu gosp. župana, a to je da se ništa dramatično ne događa jer ono što smo najavljivali i što cijelo vrijeme pokušavamo educirati javnost je da je gotovo pa nemoguće zaštiti se u potpunosti. I ovo što smo odlijevali ovako dugo je veliki uspjeh. Uspjeli smo na taj način barem usporiti širenje virusa.

Pozivam i dalje da se svi pridržavaju onih propisanih mjera, da se ne opuštamo, da nam možda ovo bude i upozorenje da pazimo, održavamo socijalnu distancu, da održavamo higijenu. Testiranja i dalje provodimo i sve ono što smo do sada radili nastaviti ćemo i dalje.” (Marijo Kokorić, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button