NASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIRADIO EMISIJE

“Prvim koracima” do Lokalnog programa za mlade

U jučerašnjem poslijepodnevnom programu Radio Slatine ugostili smo Mariju Fumić, višu stručnu suradnicu za gospodarstvo i projekte i voditeljicu Erasmus+ projekta Prvi koraci koji je upravo pri kraju.
Priču o ovom projektu smo započeli prije godinu dana, a budući da je pri kraju i da je polučila i određene zavidne rezultate, imali smo povoda za ponovno druženje s našom gošćom.

– Projekt Prvi koraci je nastao u sklopu jednogodišnjeg Europe Goes Local projekta, a cilj nam je bio prepoznavanje potreba i trenutačnih nedostataka u radu na području našega grada. Projekt je prijavila kolegica Anita Rastija na radionici u Slunju i budući da je tamo njena jednogodišnja kći napravila prve korake, znakovito je dala ime projektu “Prvi koraci” – započinje priču Marija te nadodaje da su odmah prionuli na posao.

U suradnji s Gradskom razvojnom agencijom grada Slatine kreiraju anketu s pitanjima za ciljnu skupinu mladih od 13 do 30 godina. Nakon provođenja ankete analiziraju rezultate iste te po tome kreiraju fokus grupe.
Analizom pitanja i odgovora mladih saznaju da mladi teže dolaze do svog prvog posla i većina njih živi s roditeljima. Analizirajući pitanja interesa mladih uviđaju da ih najviše zanima sport i kultura, izlasci i zdravlje, a najmanje ih zanima rad i zapošljavanje, vjerski sadržaji, politika i volontiranje.

– Rijetko sudjeluju u volontiranju, nisu članovi udruga i ne sudjeluju niti u kulturnim programima ili STEAM programima. Ne koriste nikakve javne potpore, ne znaju pronaći informacije i ne znaju kome se obratiti u vezi svojih ideja ili rješenja – nastavlja Marija.

Upravo ta problematika je bila nit vodilja u provođenju fokus grupa. U suradnji s partnerima u projektu Gradskom razvojnom agencijom Slatine, Kluba za mlade Youth buzz, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac” Slatina, Udrugom hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slatina, Hrvatskim kulturno-umjetničkim društvom Dika, Udrugom za obrazovanje i održivi razvoj te Udrugom mladih Krik, proveli su ukupno 12 fokus grupa. Do ciljnih skupina su dolazili u suradnji sa slatinskim osnovnim i srednjim školama te mjesnim odborima prigradskih naselja.

Pri provođenju fokus grupa primjenjivale su se neformalne metode slične igri.
– Moram spomenuti jako dobar odaziv na fokus grupi koju smo proveli u mjesnom domu u Sladojevcima i isto tako odličnu suradnju u SŠ Marka Marulića Slatina. Jedni od glavnih problema mladih su zapošljavanje, nedostatak novih radnih mjesta, a prijedlog je dovođenje novih investitora na naše područje. Bolje prilike za obrazovanje, a osluhnuli smo i problematiku roditelja prilikom praćenja djece na izvanškolske aktivnosti što ponekad zna biti vrlo velika stavka u kućnom budžetu. Izrazili su želju za boljim sadržajima poput biciklističke staze, bazena, restorana brze hrane, velikog shopping centra i prostora za druženje mladih. Na fokus grupama je sudjelovalo 120 ispitanika – napominje Marija te nastavlja kako trenutno GRAS detaljno analizira odgovore te temeljem istih kreira ciljeve, mjere i aktivnosti odnosno novi Lokalni program za mlade za 2024.-2027. a predstavit će ga u siječnju 2024. godine na završnoj konferenciji.

– U ovom periodu čekanja mi ne mirujemo već organiziramo dodatna predavanja i radionice za mlade koje će provoditi naši partneri. Već 23. listopada je naš partner Udruga Youth Buzz organizirala radionicu pod nazivom “Inkluzija u društvu – kako uključiti mlade u odlučivanje” koju je vodila programska i lokalna koordinatorica udruge Elena Koleno, a imamo u najavi još dvije u studenom. Moram istaknuti da smo se sredinom kolovoza kandidirali za najbolji projekt, tj. primjer dobre prakse u kategoriji Participation in democratic life (Participacija u demokratskom životu) i od 200 prijavljenih europskih projekata, projekt Prvi koraci je ušao među 3 najbolja.
Smatram da je velik uspjeh što smo sudjelovali u dodjeli nagrada i ušli u izbor od 3 najbolja – ističe Marija i nastavlja da je sudjelovanje na ovom natjecanju i dobivanje prilike za umrežavanje s ostalim natjecateljima i tako ostvarivanje mogućih partnera za buduće Erasmus+ projekte.

Planovi za budućnost su završiti Prve korake i nastaviti motivirati mlade, možda neki sljedeći Erasmus+ projekt koji bi bio vezan za politiku mladih gdje bi uključili i Savjet mladih te prijaviti se za Certifikat za “Grad za mlade”. Naravno i dalje raditi po pitanju mladih i osluškivati njihove probleme i pomoći im u rješavanju istih i truditi se da naš grad stvarno bude grad za mlade.

– Mladi ljudi, pokrenite se, probudite se i uključite se! Znamo da treba  vremena da se svi problemi riješe i svi zahtjevi realiziraju, ali tu smo i trudimo se i nadamo se da će Slatina biti grad za mlade jer vi to zaslužujete. Vi niste samo budućnost, vi ste sadašnjost – rekla je Marija na kraju emisije.

Svi mi, mladi i stari, koji smo slušali ovu emisiju i koji čitamo ove retke trebamo reći svojim mladima da pitaju, da se uključuju, da se interesiraju jer podršku imaju.
Uz takvu podršku nije teško napraviti “Prve korake”!

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button