DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

PRVI FESTIVAL KNJIGE U MATICI HRVATSKOJ: Matica se potvrdila kao čuvarica hrvatske kulture i hrvatskog identiteta

Na Festivalu je predstavljena zajednička knjiga ogranaka Matice hrvatske Slatina, Virovitica i Orahovica

Povodom 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske, najstarije kulturne ustanove u Hrvata, u zgradi Matice u Zagrebu, Ulica Matice hrvatske 2, od 15. do 18. rujna održan je Prvi festival knjige pod sloganom „Matica dobrih knjiga“. Tijekom četiri festivalska dana predstavilo se 28 Matičinih ogranaka s četrdesetak novih izdanja, a organizator je za posjetitelje pripremio i atraktivne koncerte koje su održali Mališani, Cantores Santi Marci, Klapa Larus i učenici Glazbenog učilišta „Elly Bašić“ te izložbu Jure Talajića „Vedrina Mediterana“.

Osim Matice i njenih ogranaka, na Festivalu su sudjelovali i gosti – nakladničke kuće Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Festival je svečano otvoren u četvrtak, 15. rujna 2022. u 11 sati u atriju Matice hrvatsken gdje su bili postavljeni štandovi s knjigama ogranaka.  Skup je pozdravio predsjednik MH Miro Gavran, a Festival je, uime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, otvorio državni tajnik Ivica Poljičak.

Na svečanosti otvorenja Festivala Matica hrvatska predstavila je Izabrana djela Ive Brešana, a u glazbenom dijelu nastupila je violinistica Noami Konforta. Prigodnim programom obilježeno je i 180 godina od prvoga broja časopisa Kolo (1842–2022), najtrajnijeg hrvatskog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu. 

Na Festivalu su predstavljena brojna izdanja Matice hrvatske i ogranaka diljem Hrvatske, kao i gostujućih nakladnika. Među predstavljenima je i jedna od posljednjih knjiga akademika Viktora Žmegača „Vrhunski europski romani“.

Među mnogobrojnim Matičinim ograncima publici se predstavio i Ogranak Matice hrvatske u Slatini knjigom iz naklade Male slatinske biblioteke „Hvatajte se u pleteno kolo: Tradicijska glazba Virovitičko-podravske županije“ Miroslave Hadžihusejnović  Valašek.

Promociju slatinske knjige koja je, zapravo, županijska jer je izašla u nakladi sva tri Matičina ogranka u Virovitičko-podravskoj županiji (Slatina, Orahovica i Virovitica) predstavile su predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić i suurednica knjige Dragica Šuvak. Promociju je moderirala Tamara Džebić Šaljan, voditeljica Vijesti iz kulture na HRT-u. 

Matica hrvatska kao organizator Festivala knjige u programu manifestacije navodi da je prostor današnje Virovitičko-podravske županije, poznat i kao slavonska Podravina, u folklornom smislu bio neistraženo i malo poznato područje. Upravo ta praznina nedostajala je da se zaokruži znanje i stvori cjelovita, široka etnomuzikološka i plesna slika Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Srećom, toga se zadatka i golemog posla prihvatila Miroslava Hadžihusejnović Valašek.

Također navodi da je ta knjiga prva notna zbirka tradicijske glazbe Virovitičko-podravske županije. Temelji se na terenskim audiosnimkama i transkripcijama autorice, nastalim od 1994. do 2018. godine, i na povijesnoj rukopisnoj građi iz sredine 20. stoljeća, ponajviše vlč. Ivana Sučića iz Čađavice nastaloj od 1953. do 1959. godine. Zbirka sadrži 307 notnih zapisa (uglavnom vokalne glazbe) uz odgovarajuće podatke o tradicijskoj glazbi, terenskom istraživanju, sadržaju knjige, biografijama zapisivača, izvodima iz recenzija, s popisima i pregledima građe i literaturom. Knjiga odgovara suvremenim stručno-znanstvenim standardima, a ujedno obogaćuje temelje folklornog amaterizma, lokalnog i nacionalnog identiteta.

Ova knjiga jedina je županijska knjiga svjetovnih napjeva kulturne baštine s napisanim notama u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Izuzetan i vrhunski organiziran program s mnoštvom vrijednih knjiga koje svjedoče o Matici hrvatskoj kao čuvarici hrvatske kulture i hrvatskog identiteta opravdao je slogan „Matica dobrih knjiga“, ali i pokazala jedinstvo njezinih ogranaka.
(Petar Žarković, www.matica.hr/Fotografije (Ustupljene): MH)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button