CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Protiv pet osoba s područja Virovitičko-podravske županije pokrenuti su optužni prijedlozi zbog širenja lažnih vijesti o epidemiji korana virusa na društvenim mrežama

Protiv pet osoba s područja Virovitičko-podravske županije pokrenuti su optužni prijedlozi zbog širenja lažnih vijesti o epidemiji korana virusa na društvenim mrežama – potvrdio nam je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marijo Klement. „Učinila je to Policijska uprava virovitičko-podravska sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira jer sumnja da pet osoba širenjem lažnih vijesti remeti mir i spokojstvo građana za što će biti privedeni sucu za prekršaje“, rekao je Klement.

Dodao je da su osobe protiv kojih su pokrenuti optužni prijedlozi na društvenim mrežama i komentarima ispod tekstova na portalima objavljivali potpuno nepotvrđene informacije epidemiji, broju testiranih i broju zaraženih na području Virovitičko-podravske županije.

„Pisali su da nam netko brani da objavimo točne podatke i da je virus prisutan u našoj županiji, a da se o tome šuti te da se uzima mali broj uzoraka“, objasnio je Klement.

Brojne komentare u sumnju vjerodostojnosti podatka prema kojima u Virovitičkoj-podravskoj županiji nema pozitivnih na korona virus i broju uzimanja uzoraka komentirao je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, Miroslav Venus.

„Moram iskazati svoje osobno i profesionalno razočarenje u postupke nekih kolega, a posebno laika jer šire objede i zlonamjerne priče koje me vrijeđaju kao epidemiologa. Postupak i broj uzimanja uzoraka provodili smo temeljem protokola koji je napravio Hrvatski zavoda za javno zdravstvo na preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i europskog CDC-a. One su se mijenjale kao što su se i ostale stvari tijekom vremena mijenjale. Svaku potencijalnu osobu koja bi mogla biti pozitivna na koronavirus, profesionalno i odgovorno smo uzimali,, uzimamo i uzimat ćemo“, rekao je Venus. (vpz.hr, mk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button