NASLOVNICAOPĆINE

Proslavljen blagdan Velike Gospe u Novoj Bukovici

Blagdan Velike Gospe svečano je proslavljen u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici. Brojni vjernici iz mjesta, bliže i dalje okolice te njihovi gosti, kao i povratnici iz brojnih zemalja, došli su se pokloniti Gospi Mariji.
Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Branko Šipura, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja iz Vidovaca, uz asistenciju don Ivana Medića iz Njemačke, te svećenika Slatinskog dekanata među kojima je bio i dekan Dragan Hrgić.

Vlč. Šipura svojom je propovjedi ganuo mnoga srca.
– Došli smo na ovu svetu misu iz bliza ali i iz daleka kako bi sabrani oko ovog oltara svoj čvrsti i snažni pogled, pogled pameti, srca, duše, vjere uprli prema liku Blažene Djevice Marije, Majke.
Danas smo ovdje da progovorimo uz onu dobru nakanu, Isuse, Marijo, učvrsti me u vjeri i daj mi snage za život u miru… Današnja svetkovina Velike Gospe u ljubavi i vjeri nas učvršćuje da i mi možemo biti lijepi cvijet kojim se kiti ovaj svijet koji lijepo miriše, koji krasi ovu našu domovinu, tu gdje živim, gdje boravim, i ovo misno slavlje upravo nas želi učvrstiti u tome da je ova naša domovina lijepa upravo po tome cvijeću koje cvjeta i raste ponajviše u obitelji i onda kada se u zajedništvu Boga slavi, a Majka je ona koja nas štiti, čuva, njeguje, liječi… – istaknuo je između ostaloga vlč. Šipura.

Na kraju misnog slavlja domaćin, vlč. Mario Matijević čestitajući svim vjernicima blagdan Velike Gospe, zahvalio se župnicima koji su uveličali svetkovinu Velike Gospe u Novoj Bukovici istaknuvši kako su svi redom na neki način povezani s Novom Bukovicom, osobito vlč. Branko Šipura kojemu je novobukovačka župa bila prva župnička služba u kojoj je proveo pet godina.

Ovom velikom slavlju blagdana Velike Gospe prethodila je devetnica, a na sam blagdan 15. kolovoza služene su četiri svete mise u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici u čast Velikoj Gospi koja je ujedno i zaštitnica općine Nova Bukovica.

Općina Nova Bukovica uz vjerski dio programa do sada je tradicionalno svetkovinu Velike Gospe proslavila nizom kulturnih, sportskih i zabavnih događanja no ove je godine sve otkazano zbog pandemije koronavirusom. No ipak svoje je mještane počastila zanimljivom izložbom koju je Zavičajni muzej Slatina u suradnji s Općinom Nova Bukovica i Gradom Slatinom prigodno postavio u novobukovačkom Domu kulture.
Tako je v. d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić svima zainteresiranima predstavio izložbu „Fotografska baština Josipa Mihuljeca“.

Izložbom je obuhvaćeno djelovanje fotografa Josipa Mihuljeca koji je djelovao na prostoru Nove Bukovice i šire okolice. Njegova baština su svjedočanstvo zajednice, ali i pojedinca, a dio onoga što je Mihuljec zabilježio svojim objektivom može se u Novoj Bukovici razgledati do kraja rujna.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)Možda će vas zanimati i ...

Back to top button