NASLOVNICAŽUPANIJA

Projekt Virovitičko-podravske županije Budi STEMpatičan najbolji je hrvatski EU projekt u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“

“Budi STEMpatičan” najbolji je hrvatski EU projekt u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” svih hrvatskih županija. Nagrada je to Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portala župan.hr. Na svečanosti u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn nagradu je od šefice Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violete Simeonove Staničić preuzeo virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Uz projekt Virovitičko-podravske županije “Budi STEMpatičan” u konkurenciji su bili i Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti (Vukovarsko-srijemska županija) i StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije (Zagreb). Naš projekt je odlično prošao i među glasačima čitatelja Jutarnjeg lista. Od 21 predloženog projekta iz cijele Hrvatske, razvrstanih u četiri kategorije, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos znanosti i inovacijama i Doprinos poduzetništvu, “Budi STEMpatičan” je bio peti po broju osvojenih glasova javnosti.

– Ponosni smo na ovaj projekt koji je Europska udruga za obrazovanje i istraživanje u znanosti (ESERA) odabrala kao jedan od 15 europskih projekata, i jedini HR projekt, u području STEM-a koji je predstavljen sudionicima skupa ove asocijacije u Bologni. Nama u Virovitičko-podravskoj županiji važan je svaki projekt, i oni mali i oni veliki. No, posebno brinemo o projektima vezanima za poboljšanje uvjeta obrazovanja, ali i unapređenja obrazovnog procesa učenika. Nelson Mandela je jednom prilikom rekao: “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promijenite svijet” i tim pristupom se vodi i Virovitičko-podravska županija. Ovaj projekt je imao za cilj novi, moderan i racionalan pristup obrazovanju i da se obrazovni sustav približi onima kojima i služi, prije svega učenicima, roditeljima, ali i samoj zajednici u kojoj djeluje. Za nas ulaganje u obrazovanje nije samo ulaganje u razvoj društva već je to ulaganje u razvoj gospodarstva – naglasio je župan Igor Andrović.

– Ovakvi natječaji su iznimno važni jer mogu inspirirati druge i motivirati ih na djelovanje stoga treba isticati te pozitivne primjere, čuti iskustva ljudi koji stoje iza njih i nešto od njih i naučiti – istaknula je šefica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić.

Projekt “Budi STEMpatičan!” odnosio se na razvoj modela identifikacije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenje nastavne i izvanškolskih aktivnosti za STEM darovite učenike. Financiran je u okviru Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a proveli su ga Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA i Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” kao znanstveno podupiruća ustanova. U projektu je sudjelovalo 14 osnovnih i 7 srednjih škola VPŽ, desetine učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, te nešto manje od 500 učenika. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije koordinirala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Vesna Šerepac, a znanstveni voditelj projekta je bio Josip Burušić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” iz Zagreba.

Virovitičko-podravska županija je bila prva županija u Hrvatskoj koja u suradnji s Institutom “Ivo Pilar” provela projekt kojim se potiče rad s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima koji će moći koristiti bilo koja županija u RH. Bio je to projekt koji je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ, ukupno vrijedan 926.091,10 kuna, a provodio se u 14 osnovnih i sedam srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije i trajao je 16 mjeseci.

Partneri na projektu su bili: OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, OŠ Suhopolje, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, OŠ „Ivan Goran Kovačić” Zdenci, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ Voćin, OŠ Mikleuš, OŠ „Davorin Trstenjak”, Čađavica, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, OŠ Gradina, Strukovna škola Virovitica, SŠ „Stjepan Ivšić” Orahovica, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, SŠ Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica i Gimnazija Petra Preradovića Virovitica.

O najboljima je odlučivao stručni žiri u sastavu: Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije; Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije); predstavnica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), te predstavnici projekta Župan.hr (Zdravko Ivić) i Hanza Medije (Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije.

– Danas je u Zagrebu bio dvostruki užitak za Viroviticu i VPŽ, to je kruna svih onih projekata koje smo provodili i u Gradu i u Županiji. Ovo je veliko priznanje, doprinos i poticaj da ubuduće radimo još bolje i još više. Posebno sam sretan s projektom Budi STEMpatičan jer to nije veliki infrastrukturni projekt, nego je ulaganje u znanje i ljude, obrazovno-odgojne djelatnike koji će ovim projektom prepoznati darovitu djecu u STEM području. Zahvaljujem svojim suradnicima u Županiji te Institutu Ivo Pilar koji su projekt provodili, i posebno Razvojnoj agenciji Vidra koja ga je izradila – rekao je Andrović.
(www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button