NASLOVNICAUDRUGE

Projekt „Škola, mačji kašalj“ Udruga Vretenac, Slatina završila PIKNIKOM na slatinskom jezeru Javorica

Projekt „Škola, mačji kašalj“  Udruga Vretenac, Slatina kontinuirano provodi od siječnja 2020. godine pod financijskom podrškom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U fokusu projekta je rad s djecom u procesu odgode upisa u prvi razred te rad s djecom koja se školuju po prilagođenom i individualiziranom nastavnom planu i programu, kao i stručna pomoć i podrška njihovim obiteljima.

Kroz šest mjeseci trajanja projekta „Škola, mačji kašalj“ u rad radionica uključilo se 20-ak djece s područja cijele Virovitičko-podravske županije.

U sklopu projekta održano je 20 radionica aktivnosti „Pripreme za školu“ pod vodstvom edukacijske rehabilitatorice Ivane Sabolić i 20 radionica „Pomoći u učenju“ pod vodstvom edukacijske rehabilitatorice Patricije Karaman. Kroz sustavne tjedne radionice u 6 mjeseci trajanja projekta s malenim predškolcima i školarcima, radilo se na razvoju grafomotorike, kognitivne spoznaje, razvoju komunikacijskih vještina, ali i socijalno-emocionalnih reakcija kroz druženje i igru.

Naglašavajući važnost obitelji kao podrške u školovanju dijeteta, u sklopu projekta održano je šest grupa podrške za roditelje (ukupno 12 s obje grupe) pod vodstvom psihologinje Jasne Plantak. Na grupama podrške kroz razgovor, roditelji su bili upoznati o načinima komunikacije s djecom, granicama u odgoju, načinima pomoći oko učenja, a jedna od tema koje su obrađene je i “odgojni stilovi roditelji“ te „psihologija otpornosti“.

S ciljem podizanja kvalitete rada, jedna od planiranih aktivnosti projekta „Škola, mačji kašalj“ bila je i usvršavanja stručnjaka koji rade na projektu. Tako su odslušane edukacije na temu:  socijalne priče, vizualni raspored, adaptivni materijali i metoda fraktalnog crteža.

Iako su u fokusu rada Udruge Vretenac, Slatina odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, od samih svojih početaka u rad Udruge uključena su i djeca s teškoćama u razvoju kao i stručnjaci kao voditelji i organizatori radionica. Tako je projektom „Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak“, Udruga Vretenac u svoj rad uključila i djecu u procesu odgode upisa u prvi razred. Tim projektom, zahvaljujući financijskoj podrški Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruga Vretenac započela je dobru praksu pružanja sustavne podrške predškolcima ali i njihovim obiteljima, koju je nastavila i ove godine.

Otvorenost i zadovoljstvo roditelja, ali prije svega zadovoljstvo i veselje na licima predškolaca i školaraca, njihov napredak, kao i prijateljstva nastala na radionicama projekta „Škola, mačji kašalj“ potvrda su radu stručnjaka Udruge Vretenac, Slatina ali i dobar temelj za nastavak ovoga, ali i sličnih projekata u budućnosti, – istaknula je predsjednica udruge Patricija Karaman.
(mf/Izvor: Vretenac Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button